Mobil

Aggasztó dologra jutottak a mobilaksikkal kapcsolatban

A mobilgyártók legújabb készülékei jellemzően azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy legalább egy egész napig bírják a folyamatos nyomkodást, ami bizonyos esetekben távol áll a valóságtól. A The Washington Post szerzőjének feltűnt, hogy a legújabb csúcsmobilok sem hozzák azt az üzemidőt, amit elvárnánk a modern technológiától, sőt, egyes esetekben az újabb mobilok akár rosszabbul is teljesíthetnek elődjüknél.

Több techportál szerzőivel együtt elvégzett egy tesztet, melynek során 13 mobilon futtatták ugyanazokat a feladatokat. A kísérlet meglehetősen meglepő eredményekkel zárult: az új iPhone XS például hamarabb merült le, mint a tavalyi iPhone X,a Google Pixel 3 pedig másfél órával kevesebbet bírt a Pixel 2-nél. (Ezeknek a számoknak ellentmond a Consumer Reports tesztje, miszerint az XS 25 százalékkal szívósabb ilyen téren, mint az iPhone X.)

Fotó: The Washington Post

Ugyanazt a modellt többen is tesztelték eltérő eredményekkel, ezért átlagot vontak a számokból. Következtetésként a szerzők viszont megegyeztek abban, hogy az OLED-panellel, vagy extrásabb kijelzőkkel felszerelt készülékek rosszabbul teljesítenek üzemidő terén, és érdemes lejjebb vennünk a kijelző fényerejét, ha minél tovább akarjuk használni a mobilt egy töltéssel. A Post grafikonján az látható, hogy mennyi ideig bírták a mobilok, amikor folyamatosan, ugyanazokat a weboldalakat böngészték velük.

Nehezebb kihívás, mint gondolnánk

A gyártók szívesen emlegetnek egy új modell bejelentésekor mindenféle hangzatos dolgokat, ha az üzemidőről van szó, például energiahatékony processzorokat, vagy mesterséges intelligenciát. Az iparban viszont nyílt titok, hogy a manapság használt lítiumion-akkumulátorokból egyszerűen már nem lehet többet kihozni.

A telepek kapacitása rendkívül lassan növekszik, körülbelül évente 5 százalékot. Ezzel szemben a mobilok fogyasztása gyorsul, több mint öt százalékkal.”

– magyarázta a Postnak Nadim Maluf, a Qnovo cég vezetője.

Ez többek közt az egyre nagyobb felbontású kijelzők, kifinomultabb appok miatt van, na és persze azért, mert a felhasználók összességében egyre többet tapadnak a mobiljukra. Ugyan sok mobil támogat gyorstöltést, a lítiumion-telepeknek fizikai korlátaik vannak, amiket feszegetve a robbanás veszélye is felmerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik