Mobil

Érkezik a megoldás a gyorsan merülő telefonokra

Akár egy órával is többet működhet egy töltéssel a telefonja, ha letölti majd a Waterloo-i Egyetem kutatóinak appját, amely a képernyő fényerejével trükközve oldja meg, hogy lassabban merüljön az eszköz. A program egyelőre csak Androidra készült el, és egy friss és hasznos, de igencsak aksimerítő beépített lehetőségre ad megoldást.

Az új Android frissítések lehetővé teszik, hogy egyszerre két alkalmazás is fusson az okostelefon képernyőjén, mintha egy laptopon osztott képernyőt használnánk. Ez tök hasznos, csak nagyon zabálja az aksit, mivel egyszerre két appot is használunk vele egyszerre. A Waterloo-i Egyetem kutatói erre találtak megoldást, az applikációjuk ilyenkor mérsékli az energiafelhasználást anélkül, hogy az a teljesítmény rovására menne – írják a sajtóközleményükben.

Az osztott képernyős alkalmazások lezabálhatják az aksit – Fotó: Thinkstock

A program pofonegyszerűen működik: amíg az osztott képernyő egyik alkalmazását használjuk, addig

a másiknak leveszi annyira a fényerejét, hogy az ne legyen zavaró, de kevesebb energiát igényeljen.

Így mindig csak az az app megy teljes fényerőn, amelyet éppen használunk.

Az újítást kipróbálták 200 okostelefont használó kísérleti alanyon is, akik letöltötték az appot, és mindig használták, amikor osztott képernyőt nyomogattak a készülékükön. Kiderült, hogy ilyenkor 10-25 százalékkal tovább maradt feltöltve az aksi. Ez nagyjából egy órát jelent akkor, ha nem használjuk a telefont kiemelkedően sokat.

“Jelenleg, ha éjszaka feltöltjük a telefonunkat, és 100 százalékos töltöttséggel indulunk el otthonról reggel, a háttérben annyi alkalmazás fut és annyi kommunikáció zajlik, hogy az aksi hamar merülni kezd” – írta a közleményben Kshirasagar Naik, a Waterloo-i Egyetem mérnöke. “A nap közepére már 30 százalékkal csökkenhet a töltöttség, ami azt eredményezheti, hogy napközben többször töltjük, ez pedig megrövidítheti az akkumulátor élettartamát.”

A kutatók szerint az új appjuk ezt a hatást hivatott kicsit csökkenteni, és ha a háttérben zajló kommunikációval nem is tud mit kezdeni, legalább használat közben segít spórolni az energiával. Az alkalmazás egyelőre nem nyilvános, zajlik még a tesztelés, de a kutatók szerint hamarosan szélnek eresztik az első verziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik