Tech kékhalál
A Deezer applikáció ikonja egy okostelefonon

Tényleg meríti a telefont, ha nem zárja be az appokat?

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 23. 06:20

Régóta megy a vita azon, hogy az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében érdemes-e becsukni a telefonokon a nem használt alkalmazásokat, vagy inkább hagyjuk őket futni, annyira nem merítik az aksit. A dolog attól függ, hogy milyen operációs rendszert használ a mobilja, és attól is, hogy milyen appokat használ rajta.
Korábban a témában:

Rengetegen reflexből bezárják az applikációkat a mobiljukon, ha nem használják őket, mert a józan paraszti ész azt diktálná, hogy így nem merítik a telefon akkumulátorát feleslegesen. Csakhogy ezzel többet árt az aksinak, mint használ, legalább is akkor, ha nem olyan programokat futtat, amelyeknek dolguk van akkor is, ha bezárja őket.

Nem mindegy, hogy fut az app, vagy felfüggeszti a rendszer

Az  iOS-t használó Apple termékek remekül tudnak multitaskingolni, és teljesen feleslegesen sokkolja őket azzal, ha minden használatlan programot azonnal bezár. Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztési alelnöke maga nyilatkozta, hogy ha minden appot be kellene zárni, ha nem használja, akkor a gyártók sokkal könnyebbé tették volna a folyamatot, és nem kellene a középső gombra duplán kattintani, aztán utána erőszakkal mindent becsukni.

A hagyományos applikációk, ha nem használja őket, először a háttérben kezdenek futni, majd felfüggesztett módba kerülnek, ahol nagyjából semmi energiát nem fogyasztanak.

Kivételt képeznek ez alól az olyan háttérben futó alkalmazások, amelyeknek ilyenkor is szerepük van:

a GPS ilyen például, vagy a különböző zenehallgató appok. Ha ezekre nincs szüksége, inkább a beállításokban dolgozzon rajtuk, hiszen itt meg lehet adni a GPS-nek is, hogy ne küldje folyamatosan az információkat, és érdemes kikapcsolni az applikációk háttérben történő frissítését is, ezt szintén a beállításokban teheti meg.

Ugyanez a helyzet az Android rendszert használó telefonokkal is – sőt, akár még ronthat is a helyzeten azzal, ha rendszeresen becsukja az alkalmazásokat, mivel a kikapcsolásuk több energiát fogyaszt, és ha újra meg akarjuk nyitni őket, ahhoz is több energia kell.

Felesleges azzal bajlódni, hogy becsukja az appokat – fotó: Thinkstock

Azért lehet spórolni az aksival, csak nem így

Ha mindenképpen szeretné, hogy lassabban merüljön a telefonaksija, akkor inkább az alábbiakkal trükközzön. Ezekkel sokkal többre megy, mint azzal, hogy folyton bezárogatja az appokat.

  1. Kapcsolja ki a gyakran használt appok értesítéseit! Ez az egyik legjobb módja annak, hogy tovább kitartson az aksi. Ha mégis szeretne értesítéseket, sok program azt is megengedi, hogy ritkábban kérje le az információkat a rendszerből, ami azt jelenti, hogy, tegyük fel, nem azonnal kapja meg az értesítést, hanem csak félóránként.
  2. Használja az automatikus fényerő-szabályozást! Teljesen feleslegesen világít az arcába éjszaka a telefon, csak az energiát fogyasztja. Az okos szabályozás mindig a környezet fényerejéhez viszonyítja a telefonét is, így egészen egyszerűen tud spórolni az aksival.
  3. Ne rezegjen a telefon! A rezgetéshez is plusz energiát kell felhasználnia az aksinak, így inkább ne némítsa le a hívásokat, vagy vegye minimálisra a hangerőt.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.