Mobil

Ide vezetett a nagy mobilfüggőség

A mobilfüggőség, mint bármilyen más függőség, nem jó dolog. A kínai Hszian városa inkább nem is küzd ellene, hanem más módon segít abban, hogy a gyalogos közlekedés biztonságosabbá váljon. A hétvégén már nyugodtan nyomkodhatták a járókelők kütyüiket menet közben úgy, hogy azzal senki testi épségét ne veszélyeztessék, köszönhetően egy új járdasávnak, amit kifejezetten nekik alakított ki az egyik helyi pláza.

A Yanta Road nevű gyalogút 100 méter hosszú és 80 centiméter széles, és immár két sávra oszlik: az egyiken felfestett telefonos piktogram hirdeti, hogy ott közlekedve nyugodtan lehet telefonozni, míg a másikban nem.

Igaz, az ötlet nem teljesen újszerű: Kínában 2014-ben készült el az első „mobilozósáv”, aminek célja az volt, hogy növelje a biztonságot, miután egyre több olyan hír látott napvilágot, hogy az utcán mobilozó emberek balesetet szenvedtek, vagy éppenséggel ők idézték elő.

Washington DC-ben is van már egy ilyen gyalogút, amit a National Geographic eredetileg egy közösségi kísérletnek szánt, de úgy tűnik, máshol halál komolyan veszik a dolgot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik