Mobil

Nagy beégés lehet a forradalminak kikiáltott csúcsmobil

Az Android atyjaként ismert Andy Rubin hosszabb visszavonulás után az Essential nevű, forradalminak kikiáltott moduláris mobillal próbált meg visszatérni a mobilpiacra, de ezen reményt nem sikerült beváltania. A Bloomberg forrásai szerint a startup nemcsak, hogy a következő mobil fejlesztését állította le, de maga is a cég is eladósorba került, és legalább egy potenciális vevő jelentkezett már.

Ez egy ambiciózusnak ígérkező projekt korai végét jelentené, ami azért lenne különösen szomorú, mert a techipar jól ismert telefontervezői álltak be mögé.  A cég 300 millió dollárnyi befektetést kapott, értéke pedig már meghaladja az egymilliárd dollárt a Pitchbook adatai szerint.

Az Essential Phone tavaly augusztusban jelent meg, és bár egy valóban megnyerőnek tűnő készülékről volt szó, gondok adódtak a csúszásokkal, a gyenge eladási számokkal, és alapjában a véve a márka nehezen tudott teret nyerni magának olyan erős konkurensek mellett, mint az Apple, vagy a Samsung.

Októberben az Essential ennek okán 200 dollárral csökkentette a készülék árát, de a Bloomberg információ szerint így is mindössze 150 ezer darab kelt el belőle. Rubinék elkezdtek dolgozni a modell második iterációján is, ám a Bloomberg cikke szerint a szakemberek nagy részét átcsoportosították ahhoz a részleghez, amelyik okos otthonos termékeken dolgozik, így felmerült a sejtés, hogy ez egyben a projekt leállítását is jelezheti.

Érik a botrány az Android-atya új mobilja körül
Nem sikerült időben teljesíteni az előrendeléseket.

A Bloomberg cikke után Andy Rubin azt írta a Twitteren, hogy mindig rengeteg terméket fejlesztenek egyszerre, és ez azzal járt, hogy némelyiket meg kell szakítani azok érdekében, amelyek tényleg nagyot szólhatnak.

„Minden erőnkkel a jövőnkre és a döntő súlyú termékekre fókuszálunk, köztük mobilokra és otthoni termékekre.”

Az Essential hivatalosan nem reagált a lap értesüléseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik