Mobil

Nagyon fontos új funkciót kapott a Facebook Messenger

A legnagyobb közösségi oldal üzenetküldő szolgáltatása remek dolog, megkönnyíti a kommunikációt a barátok, ismerősök és munkatársak között, ugyanakkor a rendszer velejárója, hogy olyanok is üzenetet írhatnak a rendszeren keresztül, akikhez semmi közünk, és a Messenger könnyen válhat a kéretlen üzenetek, rosszabb esetben a zaklatás melegágyává.

Az üzenetküldő webes verziójában ugyan viszonylag gyorsan letilthatók az ismeretlenek, ugyanakkor a mobilos változata egészen mostanáig nem rendelkezett ilyen védelemmel.

A Facebook által frissen bejelentett telefonos funkciók megegyeznek azokkal a lehetőségekkel, amiket eddig csak böngészőből érhettünk el: ignorálhatjuk az üzenetküldőt (ilyenkor többé nem kapunk értesítéseket, ha ránk ír az illető), blokkolhatjuk (soha nem tud üzenetet írni nekünk), illetve jelenthetjük a kellemetlen személyt, és azt is részletezhetjük, hogy mi a gond a kapott üzenetekkel. A választható opciók között szerepel a gyűlöletbeszéd, a zaklatás, sőt még a más megszemélyesítése is

A zavaró üzenetek jelzése mindössze pár másodpercet vesz igénybe, és a Facebook ígérete szerint a háttércsapat a lehető leggyorsabban kivizsgálja az ilyen eseteket, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket, bár azt egyelőre nem részletezte a legnagyobb közösségi oldal, hogy ez pontosan mit jelent.

Nagyon fontos újítás továbbá, hogy a beszélgetés során nemcsak azt jelenthetjük, hogy zaklatnak minket, de arra is felhívhatjuk a rendszer másik oldalán ülők figyelmét, ha úgy érezzük, hogy a chatpartnerünk a saját testi épségét fenyegeti vagy öngyilkosságra készül – jelen pillanatban ugyanakkor még az sem világos, hogy a Facebook mit tesz, ha ilyen bejelentéseket kap a felhasználóktól.

A Messenger frissítése sokaknak már most elérhető, a mi telefonjainkon is megjelent, de ha valakinek még nem látszanak az új lehetőségek, akkor sem kell aggódni, a funkció élesítése fokozatosan történik világszerte, így pár napon belül már mindenki számára elérhető lesz.

Figyelem!

Ha ön vagy a környezetében bárki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik