Mobil

A Sony meglépte, amit évekkel ezelőtt kellett volna

A Sony telefonjaival a legfőbb probléma évek óta, hogy nem követik a friss trendeket, nem újulnak meg kinézetükben, miközben egyébként nagyon jó kis készülékeket raknak össze. A tavalyi kedvenc 3D-s arcszkennelés és a fejünk alapján készült animált figurák elvitték a show-t, de azóta mind az Apple iPhone X és az Animoji, mind a Samsung S9 saját megoldása lepipálta őket ebben is.

A Sony új csúcsmobilja se tudott megújulni
A telefon egyik trendet sem követi, cserébe az Android Oreo a mobilon debütál.

Éppen ezért övezte nagy várakozás új csúcsmobiljaik bejelentését, miután a kiszivárgott hírek szerint végre teljesen megújulnak.

Az Xperia XZ2 egy 5,7 colos, míg az XZ2 Comapct egy 5 colos full-HD+ HDR 18:9 kijelzőt kapott. Az új Motion Eye kamerarendszer a világ első 4K HDR videorögzítője mobilon, és immár full-HD felbontásban tud másodpercenként 960 képkockát (fps) rögzíteni – mint az új Galaxy S9, csak ők sima HD-ban.

A lencse az XZ Premiumból ismert 19 megapixeles, f/1.8 szenzorral felszerelt változat, alatta pedig helyet kapott a hátlapon egy ujjlenyomat-olvasó is.

A nagy dobás a haptikus rendszer, mellyel akár az ujjunkon érezhetjük, amit éppen látunk. A Dynamic Vibration System kielemzi az audio fájlt, és az alapján rezgeti a mobilt, hogy a bőrünkön is érezzük a visszajelzést – a gyártó ígérete szerint így sokkal élvezetesebb egy film vagy egy játék. Mindezt egy sztereó hangrendszerrel spékelték meg, hogy teljes legyen az élmény.

A tavalyi 3D-s arcszkennelést is tovább fejlesztették, immár nem csak tárgyakról, vagy ismerősök fejéről lehet pár perc alatt háromdimenziós szkennelést csinálni, de akár saját magunkat is be tudjuk “digitalizálni”. Ehhez elég az előlapi kamerával 3D-s szelfit csinálni, a 3D Creator appban ez alapján elkészíthetjük ez alapján a saját avatarunkat, amit immár külső appokba, így a Facebookra is feltölthetünk – épp mint a samsungos animojit.

Sony Xperia XZ2 Fotó: Sony

Az XZ2 esetében egy üveggel borított külsőt kapunk, így a vezeték nélküli töltés is támogatott, a kistestvér az Xz2 Compact polikarbonát hátlapot kapott. IP65/68 támogatást és a legújabb Gorilla Glass 5 védelmét élvezik. A házban a Qualcomm 845-ös csúcschipje hajtja meg a rendszert, ez már gigabites sebességre is képes – ugyanúgy mint a Samsung csúcsmobiljában

Az akkumulátor lehetett volna kissé erősebb ekkora teljesítményhez: az XZ2 esetén 3180 milliamperórás, a kistestvérnél pedig 2870 mAh.

Sony Xperia XZ2 4 színben lesz kapható Fotó: Sony

Android 8 Oreót fog futtatni mindkét mobil. Ezüst, fekete, rózsaszín és zöld színekben lesznek kaphatóak a telefonok márciustól.

Apró kiegészítő

Az Apple Airpodja és a Samsung IconX után a Sony is előrukkolt saját, vezeték nélkélüi fülesével: ez az Xperia Ear Duo. Elsőre kissé nagyobb mint a simán a hallójáratban eltűnő konkurens apróságok, de lehet cserébe hosszabb üzemidőt és jobb hangzást kapunk. Maga a füles 56mAh, a külső akkumulátorként is használható tok 740 mAh aksival bír.

A japán gyártó szerint előnye, hogy egyszerre hallhatjuk a zenét, amit betettünk, de a környezet zajait is, így utazás, kültéri sportolást közben is észrevesszük, ha baj van, bemondják, hogy késik a vonat. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a jövőben ezen keresztül beszéljen hozzánk egy virtuális asszisztens.

Az oldalán simítgatással, kézi gesztusokkal is tudjuk irányítani. Mind androidos telefonokkal, mind iPhone-nal kompatibilis. Arany és fekete színekben lesz kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik