Mobil

Meggyötörtük egy kissé a hőkamerás strapamobilt

Sós kút és kerék éppen nem volt a közelben, ennek ellenére egy kicsit játszottunk a CatS60-nal. A dobálás és úsztatás után ráadásul megnéztük, mit tud a hőkamerája.

A CAT évek óta szállítja a megerősített külsővel ellátott, vizet, ütést, és egyéb extrém körülményeket is jól bíró mobiljait. Az egyébként is jól csengő márka szépen lassan átvette a vezető szerepet ezen a területen, hiszen a többi gyártó legfeljebb arra figyel, hogy maximum vízállóak legyenek a telefonjaik, és itt meg is áll a fizikai védelem.

Ebben a sztoriban a Caterpillar sokkal jobban csengő név mindenki számára, pedig a telefonokat nem ez a cég, hanem a Bullit Mobile készíti. A brit alapítású vállalat 2012 óta dolgozik együtt a főleg munkagépeiről ismert Caterpillarral, de ezen kívül készítenek márkázott termékeket a Kodak, illetve a Ministry of Sound csoportnak is.

A CatS60 egyértelműen a legfejlettebb, legmasszívabb tagja a sorozatnak.  Addig nincs semmi meglepő, hogy az IP68-as szabványt megkapta, mivel a vízállóság ezen mértéke még egy Galaxy S7 esetében is megvan. A durva dolgok ott kezdődnek, hogy a CatS60 hivatalosan is kibírja a fejmagasságból (1,8 méter) betonra való leejtést, plusz ott van a MIL-STD-810G standard, ami az Egyesült Államok hadereje által hivatalosan is használt minősítés.

cats60_elolap

Ebbe olyan finomságok tartoznak bele, mint a só, a por, a pára, az eső, a vibráció, a sugárzás, az extrém hőmérséklet (-25-től +55 fokig), és az ütés elleni védelem. A gyakorlat nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy aki terepen, magasban, nehéz, éles eszközök közelében, poros környezetben dolgozik, annak nem kell aggódnia, mert a CatS60 simán bírni fogja a strapát. Mi is elkövettünk vele egy-két apróságot, amit videón is meg tudtok nézni jól.

A telefonnal végig az az érzésem volt, mint a klasszikus Nokiákkal: nem mertem elejteni, mert féltem, hogy kárt tesz a környezetében. És tényleg: a CatS60 223 grammot nyom, ami a mobilok között igazi nehézsúlynak számít, nem beszélve a megerősített, fém tokozásról*, ami halálos kombináció mondjuk egy járólappal szemben. A CatS60 összes csatlakozója ajtócska mögött bújik meg, így garantált az egészen 5 méterig szóló vízállóság. A lent és fent található kis reteszekkel lezárhatóak a hangszórók, ami akkor javasolt, ha hosszabb ideig kerül vízbe a telefon.

A mobil igazi különlegessége a Flir által szállított hőkamera. Egy kicsit lassan indul, a képkereső is meglehetősen szaggat, viszont valóban mutatja a környezet hőtérképét, amit még konkrét hőmérsékleti adatokkal is kiegészít. A gyártó szerint sok szakmában jól hasznosítható ez az extra, de nekem azért vannak kétségeim, hogy egy autószerelő, egy építész, egy biztosítási szakember valóban egy közel 200 ezer forintos mobillal akarja megnézni a hibás, felforrósodott alkatrészt, a rossz szigetelést, vagy bármit, ami hőt bocsát ki.

cats60_flir

A lényeg, hogy megteheti, és persze egyéb feladatokra is használhatja a CatS60-at. Az androidos mobil 4,7 colos, HD felbontású kijelzőjét Gorilla Glass 4 védi, a teljesítményért a Qualcomm 617 chipset felel (nyolcmagos CPU), ami mellé tegyük még oda a 3 GB RAM-ot, a 32 gigás belső tárhelyet, és a 13 megapixeles, normál kamerát, hiszen a hátlapon két objektív is megtalálható. A masszív cucchoz masszív, 3800 mAh-s akku dukál, illetve két SIM kártyát is fogad.

A CatS60 ára (200 ezer forinttól indul) elég erős, de ebben az esetben nehéz túlzónak nevezni, hiszen ezért valóban sok különleges képességet kap az ember.

*A videóban még nem voltunk birtokában annak az információnak, hogy a CatS60 kerete alumíniumból készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik