Mobil

A Google beismerte, hogy akaratuk ellenére is követték az androidosokat

A Quartz nemrég közölt cikke ismét aktuálissá tette a kérdést, hogy mégis mennyi adatot gyűjtenek felhasználóikról a mobilkészülékek, akár tudtuk nélkül. A portál nyomozása során fény derült arra, hogy az Android operációs rendszert futtató eszközökön ugyan a felhasználó letilthatja a geolokációs adatok gyűjtését, az valójában nem ér semmit.

A keresőóriás ugyanis január óta használja a bázisállomás-azonosítókon alapuló helymeghatározást, azaz a mobilok begyűjtik a közelben lévő adótornyok cellainformációit (Cell ID), amiket titkosítva továbbítanak a Google felé, amint internetre csatlakoznak. Ezek ismeretében nagyságrendileg behatárolható a készülék tulajdonosának tartózkodási helye, sőt mozgása is.

A magánszférát védő biztonsági szakemberek főleg azt kifogásolták, hogy még a kivett SIM-kártya sem áll ennek útjába, és az indokoltnál is kiterjedtebb adatgyűjtést jelent. A Google ennek eredményeként közölte, hogynovember végén befejezi ezen gyakorlat alkalmazását,szóvivőjük szerint kizárólag szolgáltatásuk fejlesztésének érdekében használták fel a Cell ID-kat amolyan “plusz jelként”, hogy gyorsabbá váljon az üzenetküldés, és az információkat nem tárolták szervereken.

Ez persze aggasztó, de nem is olyan meglepő: idén az Uberrel kapcsolatban derült ki, hogy a fuvarszolgáltatás egy speciális kóddal azonosíthatóvá tette az iPhone-készülékeket azután is, hogy a felhasználó törölte az appot a készülékről. Sőt, egyes alkalmazások (köztük az Angry Birds és a Candy Crush) a szükséges engedélyek hiányában is hozzáférnek a mobilok geolokációs adataihoz, fedezték fel korábban dán biztonsági kutatók.

Az Apple már két éve kitiltotta volna az Ubert
Maga Tim Cook fenyegette meg az Uber vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik