Tech

Pedofil szexet ajánlott a YouTube keresője

A Reddit és a Twitter felhasználói figyeltek fel arra, hogy a videomegosztó keresője a „how to have” kérdés begépelése után pedofil kifejezésekkel való kiegészítésre tett ajánlásokat. A lenyíló lista első két helyén olyan ajánlásokat lehetett találni, mint „hogyan szexelj a gyerekeiddel” (how to have s*x with your kids), „hogyan szexelj gyerekekkel” (how to have s*x with kids).

A BuzzFeed tesztje szerint több eszközön is ezeket az eredményeket kapták inkognitómódban böngészve, amennyiben ügyeltek arra, hogy a platform ne vegye figyelembe a korábbi kereséseket és böngészési előzményeket.

A YouTube szóvivője a portálnak elárulta, hogy a visszajelzéseknek köszönhetően sikerült gyorsan orvosolni a problémát, aminek pontos okát még vizsgálják.

Forrás: BuzzFeed (YouTube screenshot)

A YouTube anyacége, a Google korábban már több kritikát kapott az automatikus kiegészítésekért felelő algoritmusa miatt. Hogy a felhasználók számára is érthetőbbé váljon annak működése, a keresőóriás tavaly blogposztban magyarázta el a főbb tudnivalókat és szempontokat. Ebben kiemelik azt is, hogy az algoritmus folyamatosan változik annak függvényében, hogy éppen mennyire népszerű egy-egy kifejezés, keresés, ez érvényes a YouTube kitöltő funkciójára is.

Több netező úgy sejti a Redditen és a Twitteren, hogy egy összehangolt, szándékos kampányról lehet szó, aminek célja az algoritmus manipulálása lehetett. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a pedofil kifejezéseket tartalmazó keresések száma ismeretlen okokból kommentelő trollok miatt növekedhetett meg. A videomegosztó szóvivője nem kommentálta ezt a lehetőséget, az esetet vizsgálják.

Mindez azután történt, hogy a YouTube-on több olyan profilt lepleztek le, amelyek gyerekeket ábrázoló videók alatt szexuális töltetű kommenteket hagytak, illetve nemrég kisebbfajta botrány alakult ki olyan csatornák körül, amelyek látszólag gyerekeknek szánt, de groteszk elemekkel kevert videókat töltöttek fel, például a külföldön népszerű Peppa Pig szereplésével, amin a népszerű rajzfilmfigura hipót iszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik