Tech
CUPERTINO, CA - OCTOBER 27: Apple CEO Tim Cook speaks on stage during an Apple product launch event on October 27, 2016 in Cupertino, California. Apple Inc. is expected to unveil the latest iterations of its MacBook line of laptops   Stephen Lam/Getty Images/AFP

Az Apple már két éve kitiltotta volna az Ubert

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 04. 24. 16:05

Az applikáció a törlése után is figyelte a mobiltulajdonosokat. Ez tette be a kaput az Apple-vezérnél.
Korábban a témában:

Kiderült, hogy Tim Cooknak már évek óta begyében van az Uber. Az Apple-vezér egyenesen azzal fenyegette meg a céget, hogy fuvarmegosztó alkalmazásukat kitiltják az App Store-ból. A New York Times terjedelmes riportjából kiderül, hogy mindezt egy személyes találkozó keretén belül közölte az Uber-vezér Travis Kalanickkel még 2015 elején.

Tim Cook haragját azzal vívták ki, hogy egy speciális kóddal azonosíthatóvá tették az iPhone-készülékeket azután is, hogy a felhasználó törölte az appot a készülékről.Az Uber szóvivője szerint ezt nem használták fel olyan célból, hogy aktivitást vagy helyi adatokat kövessenek, csak a telefon egyedi készülékazonosítóját (UUID) gyűjtötték be, ez alapján a cég megtudta mondani, hogy korábban már telepítették-e a telefonra az appot. Ennek a technikának az alkalmazását adatvédelmi okokból tiltja az Apple.

Az Uber app a törlése után is követte a készüléket Forrás: Getty Images

A helyzetet súlyosbítja, hogy ezzel az Ubernél is tisztában lehetettek, mert virtuális kerítéssel (geofence) vették körbe a cupertinói kampuszt, így az Apple mérnökei nem azt az appot látták, amit a végfelhasználók. A geofencing nevű fejlesztéssel valódi földrajzi helyek köré húzhatnak egyfajta virtuális határvonalat a fejlesztők, ami piackutatási célok mellett sok minden másra is használható.

Travis Kalanick utasította mérnökeit arra, hogy építsenek virtuális kerítést az Apple cupertinói székháza köré, ezáltal pedig digitálisan elhatárolja azokat az embereket, akik tesztelik az Uber szoftverét. Ezután módosíthatták az Uber kódját úgy, hogy aban a mérnökök ne fedezzék fel a készülékazonosítók gyűjtéséért felelős részletet.

Az Apple-nek mindez mégis feltűnt, ezért Tim Cook találkozóra hívta Kalanicket. Felajánlotta neki, hogy hagyjanak fel a készülékazonosítók követésével, vagy alkalmazásuk repül az App Store-ból. Mivel ezáltal többmillió ügyfelet veszthetett volna az Uber, Kalanick engedett.

Az Uber válasza szerint a készülékazonosítók gyűjtésével azt próbálták megakadályozni, hogy a tulajdonos több hamis profilt készíthessen egy mobilon, vagy hogy tolvajok lopott bankkártyákkal fizethessenek. A cég szóvivője szerint azóta is használják a módszert, de olyan formában, ami már megfelel az Apple előírásainak is.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.