Mobil

A leghűségesebb samsungosok erre vártak három éve

Tavaly a Note nagyot robbanhatott volna, szó szerint, azóta eltelt egy év, elszaporodtak az óriási tepsimobilok és már nehezebb érvényesülni a piacon. Ettől függetlenül a Samsung Galaxy Note 8 egy erős és gyönyörű mobil, az egyetlen stylussal, de amíg nem volt a kezemben egy iPhone X, addig nem merem azt mondani, hogy 2017 legjobbja.

Hogy minek az iPhone-t androidos telefonnal összehasonlítani, amikor az Apple nem klasszikus okostelefont, hanem divatmárkát fejleszt – az okostelefonos trendeket még követik, de nagyobb hangsúlyt fektetnek a külcsínre. A válasz (pl): Note 8!

Az elképesztően gyönyörű, Magyarországon éjfekete és arany színben kapható Samsung Galaxy Note 8 a maga 335 ezer forintos ajánlott fogyasztói árával szintén nem a tömegek mobilja. Itt tenném hozzá sosem volt az, mindig is az üzleti szférának szánták. A Note-osok pedig a Samsung leghűségesebb vásárlói, imádatuk felér az iPhone-osok szintjére.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Tavaly arról írtam augusztusban, hogy a Samsung az egyik leggyönyörűbb és legerősebb telefont mutatta be, ami a piacon épp kapható. A rendezvény mottója is az volt:

Nagy, erős, gyönyörű, van, amit nem lehet rajta szeretni?

Ha nem lőnek túl a célon az Apple-lel való állandó versengésben, talán az akkumulátorbotrány, az első, majd a második visszahívás és a Note 7 eladásának, gyártásának végleges leállítása is elkerülhető lett volna. Volna, volna… a hiányt pótolja most a Note 8.

Három éve erre várnak

Európában az üzleti felhasználók már nagyon ki voltak éhezve egy új Note-ra, lévén az 5-ös nem volt kapható az öreg kontinensen, a 6-os számot pedig kihagyta a Samsung, s tavaly egy 7-est mutatott be. Akkor azzal indokolták, miért marad ki a Note 6, mert a széria számozása eggyel le volt maradva az S sorozattól, így most minden csúcstelefonjuk ugyanazt a számot kapja ugyanazon évben. Tavasszal egy S8, nyár végén egy Note 8. Tavaly viszont ezzel a lendülettel az iPhone számozásához is igazodtak, nem csoda, hogy idén az Apple hagyta ki az eddig hagyományos “s” vonalat, s kaptunk egy iPhone 7s telefont iPhone 8 néven. Lényeg a lényeg, az EU-ban, így Magyarországon is 3 éve várnak új Note-ra a népek.

Fotó: 24.hu

Adott egy 6,3 colos óriási kijelző a szélen lekerekített ívekkel, hozzá 18,5:9 képaránnyal, ami videó nézegetéshez nem a legjobb, de osztott képernyős munkához igen.

Ugyanakkor a nagy méret nagy problémákat is hoz: a telefon akkora, hogy azt egy kézzel nem lehet átérni, ahogy ezt a készüléket már zsebbe se csúsztatjuk be. Igazi phablet. Amennyire kényelmes volt a hátlapi ujjlenyomat-olvasó mondjuk a Huawei P9-en, annyira kényelmetlen a Note 8-on, nincs az a helyzet, ahol felér odáig az ujjunk.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Szerencsére az íriszszkenner, és egy kevésbé biztonságos, fotóval is átverhető arcfelismerés segíti, hogy könnyen fel tudjuk oldani a telefont. Alapvetően gyorsan fel is ismeri az arcot, másodpercek töredéke alatt belép. Egy sima szemüveg még nem, de egy erősebb smink már megzavarja a szenzort.

Az íriszszkennelés már megbízhatóbb, de még mindig furán közel kell tartani a telefont és nagyra nyitni a szemet ahhoz, hogy jól működjön.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Alul a kijelzőn helyet kapott egy virtuális, nyomásérzékeny Home gomb – aki szerette, hogy van, ne kelljen hiányolnia.

STYLUS VAGY NEM STYLUS?

Aki használta már az S Pent, tudja, mennyire rá lehet függni. A lezárt képernyőn való jegyzetelés, és a lentebb is felsorolt számos funkció mellett egy bumszli ujj helyett “tűhegy” pontossággal tudunk gépelni, vagy csak nyomkodni a telefont. A Note 5-höz képest javult az érzékenysége és a pontossága is.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Ahogy a zárt képernyőn is több oldalon át jegyzetelhetünk például meeting közben, ha erre van szükség. Maximálisan 100 oldalt jegyzetelhetünk vagy rajzolhatunk az inaktív kijelzőn.

Újdonság még az élő üzenetek, azaz hogy nem csak egy végleges rajzot tudunk az ismerősöknek küldeni pl. csetelés közben, hanem magát a folyamatot rögzíti a telefon, animált GIF-formátumban továbbítva az. Valóban elég látványos megoldás!

Így néz ki egy Élő üzenet

Ugyanakkor nem árt fejben tartani: kétféle ember van, aki szereti a stylust és használja is, illetve akit nem hat meg, vagy megfeledkezik róla a mindennapokban. Útközben ugyan nem vettem elő, de minden más alkalommal, munka közben, otthon sokkal szívesebben pötyögtem a tollal, mint anélkül.

Fotó: 24.hu/Marjai János

A hátlapi dualkamera is fejlődött: a nagylátószögű lencse és a látványt közelebb hozó telefotó is kapott optikai stabilizátort. Az elmosódott háttér effektet sem csak portréknál tudjuk használni, a Samsung lehetővé tette, hogy tárgyakat, akár virágot, gyümölcsöt is “körbeblörrözzünk”.

Amit szerettünk:

  • Gyönyörű, ívelt telefon, szinte az egész előlapot fedő kijelzővel
  • S Pennel való jegyzetelés, rajzolás, képernyőmentés, fordítás, GIF-készítés, élő üzenetek
  • Az egyetlen prémium telefon stylussal
  • Gyors arcfelismerés, íriszszkenner
  • IP68 szabvány, azaz vízálló a készülék a stylussal együtt
  • Van még jack bemenet zenehallgatáshoz (ejj, Apple!)
  • DeX dokkoló, asztali munkához
Fotó: 24.hu/Marjai János

Amit nem annyira szerettünk:

  • Drága, Magyarországon 334 990 Ft
  • Phablet kategória, nagy méret
  • Energiaigényéhez viszonyítva kisebb akkumulátor (S8+ 3500 mAh, Note8 3300 mAh)
  • A kamerával beltéren és rossz fényviszonyok között nem voltunk maradéktalanul elégedettek
  • Hátlapon, magasan elhelyezett ujjlenyomat-olvasó
  • Olyan mint egy feljavított, nagyobb, tollal felszerelt Samsung S8 Plus

A Note széria egykor szinte egyedülálló volt a piacon, mára azonban rengeteg hatalmas méretű, erős okostelefont találni. Azt kell eldönteni, hogy ragaszkodunk-e a márkához, és kell-e mindenképp a stylus, megéri-e a pluszpénzt érte – egyébként ott van a Samsung S8 Plus, egy iPhone X, iPhone 8 Plus, egy LG V30, vagy rengeteg kínai phablet.

A Samsung Galaxy Note 8 teljes specifikációt ezen a linken éri el.

FUN FACT: VILÁGREKORD

A vékony kávás, Infinity Display, azaz határtalan kijelzővel érkező Samsung Note 8 szeptember 15-i bevezetését Dubajban egy világrekorddak tették különlegessé. Egy 37 965 darab LED-izzóból álló installációt állítottak ki a Burj Parkban, amely a Note 8 kijelzőjét és az S-Pent formázta meg. Az installáció bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mint a világ “legnagyobb LED installációja”.

Forrás: Samsung
Forrás: Samsung

A Samsung hazájában, Dél-Koreában pedig egy elismert fotós és egy világszerte népszerű webképregény rajzoló mutatta be a nagyközönségnek, hogy az ő munkájukat hogyan könnyíti meg a stylus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik