Mobil

Milliárdost csinált fejlesztőiből a SwiftKey

Két ember, akik a Cambridge-en végeztek, 2008-ban úgy döntöttek, hogy feladják a karrierjüket, és belekezdenek egy közös projektbe. Az volt a céljuk, hogy egy “robotbillentyűzetet” fejlesszenek ki a mobiltelefonokra, ugyanis azt látták, hogy az érintőképernyőkön gyakorlatilag ugyanazt a beviteli módszert próbálják átültetni a gyártók, amit a számítógépek előtt is csapkodunk, de ezen a kis helyen, érintéses használattal egyszerűen kényelmetlen és túlzsúfolt a dolog. Mindössze hét év kellett ahhoz, hogy milliárdossá váljanak belőle.

Mivel a kis kijelzőkön folyamatosan félregépelünk, küszködünk a különleges karakterekkel, ráadásul a tapis használat miatt eleve sokkal lassabban visszük be a szöveget, Jon Reynolds és Dr. Ben Medlock egy prediktív billentyűzetet terveztek, ami a mesterséges intelligencia segítségével figyeli a felhasználók írási szokásait, és ezekből tanulva megpróbálja magától kiegészíteni a megkezdett szavakat. Az appot össze lehet kapcsolni olyan meglévő szolgáltatásainkkal, mint a Gmail vagy a Facebook, és az itt írt leveleink, üzeneteink szövegét elemezve például elég elkezdenünk beírni, hogy “Ma bemegyek a szer…” és az app máris feldobja a “szerkesztőségbe” szót, mert valószínűleg a mondat előzményei és az általam gyakran használt kifejezés alapján úgyis ezt akarnám írni.

swiftkey

A céget és az alkalmazást úgy nevezték el, hogy SwiftKey, és a fejlesztésüket feldobták az Apple Store-ba és a Google Play-re is, aztán hirtelen azon kapták magukat, hogy 300 millió felhasználójuk van. A két úriember együtt dolgozott Stephen Hawkinggal is azért, hogy fejleszteni tudják a tudós kommunikációs lehetőségeit, és a szoftverükkel képes legyen gyorsabban beszélni, valamint folytatni előadói tevékenységét az egyetemen.

Habár a SwiftKey eddig is sikeres volt, Ben és Jon számára most vált igazán kifizetődővé, mivel a Microsoft megvásárolta tőlük 147 millió fontért, ami napi árfolyamon számolva 60,5 milliárd forintnak felel meg. Ez az összeg nagyjából elég arra, hogy most azonnal nyugdíjba mehessenek… meg a gyerekeik, és a meg sem született unokáik is. Sajtóközleményükben úgy fogalmaztak, hogy a SwiftKey egy fontos mérföldkőhöz érkezett, mert a mai naptól a Microsoft családhoz csatlakozott.

A végére pedig egy érdekesség: a SwiftKey szerint a prediktív technológia eddig több mint 23 000 évnyi gépelési időt spórolt meg, az összes felhasználóra vetítve. Köszönjük!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik