Média

Határon túliakat támogat a Médiatanács

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtóbemutatóján a Gödöllői Királyi Kastélynál 2018. május 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtóbemutatóján a Gödöllői Királyi Kastélynál 2018. május 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Negyedik alkalommal rendezte meg szerdán Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott új alkotásokat felvonultató Kvótafórum című rendezvényt, hogy bemutassa magyar filmekből álló kínálatát a médiaszolgáltatóknak. Az idei fórum középpontjában a határon túli alkotások álltak.

Az NMHH közlése szerint közel kétszáz médiaszolgáltató és filmes alkotó vett részt a rendezvényen, melynek célja, hogy a televíziók színvonalas hazai filmalkotásokkal teljesíthessék a műsorfolyamukra vonatkozó, a médiatörvényben előírt nyelvi és gyártási kvótakötelezettségüket. Az idei eseményt Karas Monika, a Médiatanács elnöke nyitotta meg, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kulturális értékek terjedése nem állhat meg az országhatároknál, ezért alkalmat kell nyújtani arra is, hogy a határon túli tehetséges magyar alkotók is hozzájussanak ahhoz a lehetőséghez, hogy a magyar nyelvű médiatartalmak kínálatát, a közös örökségünket még színesebbé tegyék. A magyar filmkincs nem csupán az ország, hanem egy egész nemzet tagjainak kollektív kulturális emlékezetét gazdagítja, éljen a néző Dél-Amerikában, a Távol-Keleten vagy Skandinávia északi szegletében. A film közvetítő kapocs minden magyar között  – mondta az elnök.

rádió1
Hogyan hallgathatták ezrek a nem létező Vajna-rádiót?
Újabb megmagyarázhatatlannak tűnő részlet a médiahatóság rádióhallgatottság-mérése körül.

Az idei fórum mottója a „Magyar alkotások – határok nélkül” volt, összhangban a Médiatanács törekvésével, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program pályázatainak kiírásakor kiemelt figyelmet kíván szentelni a határon túli magyar alkotóknak. A program a legtöbb pályázati eljárásában biztosítja a határon túli alkotók részvételét, sőt több kiírásban elkülönített, csak számukra megpályázható keretösszeg áll rendelkezésre. Az NMHH beszámolója emlékeztet rá, hogy az elmúlt években már számos ismeretterjesztő filmet, dokumentumfilmet, kisjátékfilmet és online filmes tartalmat készítettek határon túli filmkészítők, az alkotások pedig fontos részét képezik a nemzeti identitás megőrzésének és az anyaországgal való kapcsolattartásnak, értékközvetítésnek. A számos elkészült alkotás közül több mint negyvenet az idei Kvótafórumon is láthattak az érdeklődők.

Vass Ágnes, a Médiatanács tagja, a kvótaügyek koordinátora arról beszélt, hogy a jogi szabályozás elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy minél több olyan értékes, közszolgálati műsor jusson el a közönséghez, amely Magyarországon vagy az Európai Unióban készült. Beszédében kitért arra is, hogy idén közel 70 gyártó 130 filmjét és rádiójátékát mutatta be a Médiatanács az érdeklődő szakmai közönségnek. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a program koordinátora pedig arról beszélt, hogy a Médiatanács 2011 októbere és 2018. április 15. között összesen 1121 filmes és rádiós alkotás elkészítését támogatta, összesen tízmilliárd forinttal. 2011 óta a mecenatúraprogram keretében elkészült alkotások több mint ezer hazai és nemzetközi fesztiválról, közel háromszáz rangos díjat és elismerést hoztak el, köztük Deák Kristóf rendező filmje, a Mindenki, amely 2017-ben elnyerte az élőszereplős rövidfilm kategória Oscar-díját.

popfm
Eldőlt: kormányközeli rádió indul a Class FM helyén
A Médiatanács a héten eldöntötte, hogy a kormányközeli pályázónak, a Hold Reklám Kft.-nek adja a Class FM egykori országos frekvenciáját. Indulhat a POP FM, tovább nő Orbán Viktor médiarendszere.
Szabó György SEO szakembert hallgatják a Gaszto Trendek konferencia résztvevői
Gasztrokonferenciázott a Central Médiacsoport
Mik manapság a tartalomfogyasztási szokások a gasztronómiában? Hol, mit és hogyan keresnek a konyhaművészetre fogékony magazinolvasók és online felhasználók? Többek között erre kereste a választ a médiavállalat konferenciája.

Kiemelt kép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtóbemutatóján a Gödöllői Királyi Kastélynál 2018. május 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik