Média

Lezárult az Orbán „felségsértése” miatti nyomozás

Megváltoztatott interjú Orbán Viktorral a Fejér Megyei Hírlapban
Megváltoztatott interjú Orbán Viktorral a Fejér Megyei Hírlapban

Néhány hete vádemelési javaslattal véget ért az a rendőrségi nyomozás, mely azután indult, hogy 2016. december 24-én a Fejér Megyei Hírlapban – a Mészáros Lőrinc által nem sokkal korábban felvásárolt Mediaworks/Pannon Lapok Társasága kiadó megyei lapjában – a többi megyei lapnak átadott interjútól eltérően olyan interjú jelent meg Orbán Viktorral, melybe néhány mondatnyi olyan kiegészítés is bekerült, amit a miniszterelnök nem mondott. Ezek a plusz mondatok kerültek a szövegbe:

  • Mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.
  • Az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.
  • A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.
  • Azt kívánom, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelmezéséhez.

A nyomozás során a rendőrség dolga az volt, hogy kiderítse, ki követte el a „felségsértést”, vagyis ki és hogyan jutott be a médiavállalat vagy a nyomda számítógépes rendszerébe, hogy ott a miniszterelnök sajtósaival már jóváhagyott és betördelt interjút megtoldja az említett mondatokkal.Az ügyben eljáró Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság információink szerint talált is konkrét gyanúsítottat vagy gyanúsítottakat.

Még kedden megkerestük az ügyben a rendőrséget és az ügyészséget is, hogy hány gyanúsítottról van szó, illetve mit lehet tudni az elkövető(k)ről, egykori munkatárs(ak)ról, vagy külső elkövető(k)ről van-e szó. Ez ugye azért sem mindegy, hiszen a cég öt újságíróját is elbocsátotta a történtek után, és közülük egy szerkesztőpáros, Klecska Ernő és Hajnal Csilla munkaügyi pert indított a vállalat ellen arra hivatkozva, hogy elbocsátásuk – szerintük – teljesen jogszerűtlenül történt, magukat pedig ártatlannak tartják, úgy gondolják, még munkaügyi felelősségük sem merül fel, mivel a megyei lapba a központból küldött interjút nekik egy utasítás alapján már nem kellett külön is ellenőrizniük, azzal nekik nem volt dolguk, ők pedig nem nyúltak bele abba. A munkaügyi perben csak a választások utánra várható ítélet a Székesfehárvári Bíróságon. A pert megindító újságírók nem csak elmaradt bérüket, de kártérítést is követelnek a felcsúti polgármester által megszerzett médiacégtől, mivel álláspontjuk szerint a kiadó megsértette jó hírnévhez fűződő jogaikat, ugyanis azt a látszatot kelthette kirúgásukkor, hogy nekik bármi közük lehet az esethez. A történtek egzisztenciálisan is kiszolgáltatott helyzetbe hozták a két felperest.

A megváltoztatott Orbán-interjú 2016 decemberében jelent meg
Csak a választások után lesz ítélet az Orbán-interjú kapcsán kirúgott újságírók perében
A bíróság épületében többször sírva fakadt az egyik újságíró, aki szerint többedmagával jogtalanul bocsátották el, mivel nem volt köze ahhoz, hogy egy máig ismeretlen személy kiegészítette az Orbán Viktorral készített központi interjút a Fejér Megyei Hírlapban.

Vádemelési javaslattal került az ügyészséghez az ügy

Szerdán annyit sikerült megtudnunk hivatalosan is, hogy valóban van gyanúsított, a rendőrség pedig a nyomozást lezárva átadta az ügyet az ügyészségnek, vagyis az ügy jelenleg ügyészi szakban van. Gulyás Ildikó ügyészségi szóvivő azonban nem mondhatott el ennél többet, így a gyanúsítottak számát sem árulhatta el. A rendőrkapitányság sajtóosztálya sem volt bőbeszédűbb, arra hivatkozva, hogy az ügyet már átadták az ügyészségnek, mindössze annyit írtak:

Tájékoztatjuk, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a kérdéses ügy kapcsán indult nyomozást vádemelési javaslattal zárta és az ügyben keletkezett iratanyagot 2018. március 9-én megküldte az illetékes ügyészségnek.

Öt évet is kaphat

Mint arról korábban a 24.hu beszámolt, cselekményéért az elkövető akár öt évet is kaphat. Emellett a tettesnek számolnia kell azzal is, hogy a miatta ártatlanul meghurcolt újságírók esetleg ugyancsak fellépnek vele szemben jogi úton.

A nyomozást 2016. december 28-án rendelte el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, vagyis 436 napot emésztett fel a hajsza.

Öt évet is kaphat, aki belenyúlt az Orbán-interjúba
Nyomoz az ügyben a rendőrség, a napokban a kihallgatások is elkezdődhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik