Közélet

Felségsértésből kettő nem elég: harmadszor is kimehetett a meghekkelt Orbán-interjú

Harmadszor is belenyúlhatott valaki az informatikai rendszerbe a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Fejér Megyei Hírlapnál. Pedig év végén öt embert tettek lapátra, amiből arra lehetett következtetni: őket tartják felelősnek a kormányfővel készített karácsonyi interjú meghamisításáért.

Távolodunk az Orbán Viktor kormányfővel készített interjú tavaly karácsonyi meghekkelésétől, ám az ügy nem ér véget, sőt, mind kínosabbá válik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került lap vezetése számára.

A Mediaworks tulajdonában álló Pannon Lapok Társaságához (PLT) tartozó Fejér Megyei Hírlap december 24-i számában olyan interjú jött le, amelybe valaki belenyúlt, olyan félmondatokkal toldva meg a miniszterelnök mondandóját, mint hogy

mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket,

és hogy

az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.

Amint arról beszámoltunk, április 1-jén újra kiment a meghamisított interjú a lap digitális száma, a FejerDigital előfizetőinek.

Ám ezzel az újrázással még mindig nem ért véget a történet: a 24.hu-hoz eljutott újabb információk szerint április 10-11-én ismét belenyúlhatott valaki az informatikai rendszerbe.

A normál rend szerint a FejerDigital előfizetői hajnali 6-kor emailt kapnak az aznapi számról, ami kicsit bővebb is a Fejér Megyei Hírlap aktuális nyomtatott számánál. Ha más időpontban kapnak levelet a digitális szám előfizetői, az váratlan eseményt jelez. Ilyen történt egymás után kétszer: a lapunkhoz eljutott két levél tanúsága szerint április 10-én éjfél előtt kiment egy értesítés a FejerDigital előfizetőinek, hogy nézzék meg az aktuális lapszámot, de a link egy két hónappal korábbi időpontra, február 6-ra mutatott.

Április 10-én este 11 óra 10 perckor kiment levél, február 6-i számra utaló linkkel. (A levél egyes részeit forrásvédelmi okokból kitakartuk.) Forrás: 24.hu

Aztán ezen levél után nem sokkal, de már éjfél után, vagyis április 11-én, éjfél után pár perccel egy másik levél is landolt az előfizetők email-fiókjában. Ami szintén a február 6-i dátumból képzett linket tartalmazza.

Egy órára rá, de már április 11-én, 0 óra 10 perckor kiküldött levél. Szintén bő két hónappal korábbi számra utaló linkkel. Itt is forrásvédelmi okból takartuk ki a levél egyes részeit. Forrás: 24.hu

Volt, aki megnyitotta a két, egy óra különbséggel küldött levelet: azt mondta lapunknak, hogy az egyikben levő linkre kattintva újra a meghekkelt Orbán-interjút tartalmazó lapszám – tehát a karácsonyi – nyílt meg, a másik levélben levő linkre bökve azonban már a hamisítás nélküli verziójú nyilatkozatot látta. A linkek mögül nem sokkal később ugyanakkor kiszedték a csatolmányt, ezért most semmi nem nyílik meg a február 6-i lapszámra mutató linkre kattintva. Ilyen kármentés történt április 1-jén is: akkor gyorsan eltüntették a kínos interjút tartalmazó csatolmányt a link mögül.

Az előfizetők e-mailes postaládájába hajnali 6-kor újabb levél érkezett: a normál menetrend szerint érkező normál értesítés, az aznapi, április 11-i lapszámra mutató linkkel.

Itt már a rendes e-mail, rendes dátummal. Forrás: 24.hu

Az április 10-11-i események azért lehetnek felettébb kellemetlenek a Mediaworks tulajdonába tartozó PLT, illetve a Fejér Megyei Hírlap vezetésének, mert már a karácsonyi eset után hajtóvadászat indult a hekkelést elkövető ember(ek) ellen. Öt munkatársat lapátra is tettek. Ám ahogyan az április 1-jei eset és az utána történt újabb informatikai beavatkozás mutatja, más lehet a tettes.

A rendőrségi nyomozás három héttel ezelőtt még tartott, mostanra a hírek szerint van gyanúsított, de úgy fest, nem azok között, akikkel a PLT vezetése el akarta vitetni a balhét. Legalábbis egyikük sem tud arról, hogy ő lenne a gyanúsított – márpedig ha gyanúsítottat nevez meg a rendőrség, úgy a gyanúsítást az érintettel közölni kell. A rendőrséget is kerestük, szerettük volna megtudni, hogy hivatalosan is van-e gyanúsított, ha igen, hány, és a kirúgottak közül van-e valaki a gyanúsítottak között. A rendőrség a péntek délután feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig, tehát három nap alatt nem válaszolt.

Azért is főhet a feje a lap, illetve a kiadó cég vezetésének, mert az öt pellengérre állított, most már csak volt munkatárs közül ketten munkaügyi pert indítottak a cég ellen, és sérelmi díjat is követelnek, hitelrontás miatt is elégtételt akarnak venni.

Hallgatnak, mint a sír

Hiába kerestük PLT – a decemberi eset utáni vizsgálatról akkor még nyilatkozó – ügyvezetőjét, Kázmér Juditot, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztőjét, Elekes Andrást és a Mediaworksöt az április 10-11-i levelek ügyében, egyikük sem reagált cikkünk megjelenéséig. (Ugyanígy hallgatásba burkolóztak legutóbb is, amikor az április 1-jei hekkelés miatt voltunk kíváncsiak az álláspontjukra.)

Kázmér Juditra mindenesetre rájár a rúd mostanában. Információink szerint pár héttel ezelőtt elvették tőle a PLT dolgozói feletti munkáltatói jogokat, amelyek a PLT ügyvezetőjeként őt illették meg tavaly év vége óta. Azt nem tudjuk, ez összefüggésben van-e a kormányfői interjú körüli botránnyal. Hiába kerestük őt és a Mediaworksöt ebben az ügyben is, nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik