Média

Tovább szólhat a Rádió 1, bírság az RTL Klubnak

A Médiatanács öt évre engedélyt ad a Rádió 1 hálózatához tartozó mosonmagyaróvári rádiónak a folytatásra. Az RTL Klub és a Retro Rádió bírságot kap.

A Médiatanács bejelentette, hogy eheti ülésén engedélyt adott a Hold Reklám Kft.-nek, hogy 2023. május 17-ig, azaz öt évig tovább folytathassa a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz-es helyi rádiós frekvencián a műsorszolgáltatást. Bár a testület közleménye nem említi, a Hold Reklám Kft. ügyvezetője és tulajdonosa Bakai Mátyás, az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő Rádió 1 volt ügyvezetője. A kft. helyi rádiója hálózatba kapcsolódva működik a Rádió 1-gyel. Vagyis valójában a mostani döntéssel lehetővé válik, hogy a Rádió 1 öt év múlva is szólhasson a nyugat-magyarországi határ menti városban és környékén. A Hold Reklám Kft. egyébként az országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázaton is indult a Class FM egykori frekvenciájáért. E pályázat ügyében egyelőre nagy a csend azóta, hogy a Class FM-et működtető Advenio Zrt. pert indított a testület ellen az országos kereskedelmi rádiós pályázat vélt szabálytalanságaira hivatkozva, majd a testület formai hiányosságokra hivatkozva hiánypótlást kért a két pályázótól, a Hold Reklámtól és az Adveniótól.

Bírság az RTL Klubnak

A testület eheti ülésén ezenkívül 100 ezer forint bírságot szabott ki az RTL Klubra termékmegjelenítési szabályok megsértésére hivatkozva. A csatorna ugyanis a Médiatanács határozata szerint tavaly október 21-én leadott High Life című műsorában egy szállodát szabálytalanul, reklámriport-szerűen, túl részletes információkat adva népszerűsített.

Büntetés a Vajna-közeli rádiónak

Szintén 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatóként működő, tehát ingyenes frekvenciát használó Rádió Q (jelenlegi nevén Retro Rádió) médiaszolgáltatóját amiatt, hogy egy tavaly év végi adáshéten, hatósági szerződésével ellentétben kizárólag zenét játszott. Szöveges tartalmat, közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és mindennapi életet segítő műsorszámokat, hírműsorokat, nemzetiségieknek szánt műsorokat a hatóság indoklása szerint a rádió nem tett közzé, tehát a műsorrend speciális karakterisztikájára és a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó vállalásaiból semmit sem teljesített.

Ennek a rádiónak a műsorát egyébként jelenleg már egy olyan cég állítja elő, amely az Andy Vajna tulajdonolta Rádió 1 műsorait is készíti, és a két rádió reklámértékesítő cége is azonos. Ahogy azonos a helyszín is, ahol a Rádió 1 és a Retro Rádió műsorai készülnek. A bírság azonban információink szerint a 2017. november 30. és december 6. közötti időszakra vonatkozik, amikor ez még nem így volt, hiszen a Rádió Q/Retro Rádió váltásra csak december 18-án került sor.

Nevet váltott a rádió üzemeltetője

Nevet váltott néhány nappal ezelőtt a budapesti 99,5 MHz-es közösségi rádiós frekvencián használó Rádió Q Kft. A vállalkozás által korábban működtetett Rádió Q tavaly decemberben a Médiatanács engedélyével már nevet váltott Retro Rádióra, ezt a nevet vette fel nemrég a cég is, mely Retro Rádió Kft. lett. A kft. tulajdonosi körében változás ezúttal nem történt, annak továbbra is a tavalyi alapítású Tranzisztor Kft. maradt a tulajdonosa, annak pedig egy magánszemély, Tamás Ákos Gergő.

Andy Vajnánál a Retro Rádió reklámideje
Andy Vajna tavalyi alapítású cégéhez került az ingyenes frekvencián sugárzó egykori Rádió Q reklámidejének értékesítése. A Médiatanács nem lát összeférhetetlenséget az ügyben.

Kiemelt kép: Thinktock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik