Média

Szolnokot is behúzta Andy Vajna rádiója

A kormánybiztos ügyvédjeinek cége, az LB Rádió szolnoki kereskedelmi rádiós frekvenciát kap a Médiatanácstól, mely eheti ülésén ezenkívül öt évre megújította a Magyar Katolikus Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát.

Lezárult a Szolnok 90,4 MHz helyi kereskedelmi rádiós pályázat: a Médiatanács csütörtök délutáni bejelentése alapján az egyedüli pályázó LB Rádió Kft.-vel köt műsorszolgáltatási szerződést. Az LB Rádió 90,4 Rádió 1 névvel tervezi adását. A cég egyébként Andy Vajna ügyvédjeinek, Bíró Balázsnak és Litter Zsuzsannának a nevén van. Ez az a kft., amely a Hajdúságban korábban úgy nyert meg három frekvenciapályázatot, hogy határidőre nem indultak meg a sugárzással, de a Médiatanács éppen a múlt héten megengedte nekik, hogy a jelentős késedelem ellenére is elindíthassák majd a rádiót, mely Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózatával kapcsolódna össze a pályázata értelmében.

Enged Andy Vajna ügyvédjeinek a Médiatanács
A testület haladékot ad a kormánybiztos ügyvédjeinek nevén lévő cégnek, hogy a tavaly megkötött hatósági szerződésében foglaltak be nem tartása ellenére, késedelmesen is elindítsa három rádióját a Hajdúságban.

Öt évig tovább szólhat a Katolikus Rádió

A Médiatanács arról is döntött eheti ülésén, hogy a Magyar Katolikus Rádió Zrt. kérelmére öt évre, 2023 tavaszáig megújítja az egy vételkörzeti jogosultság alá tartozó Székesfehérvár 96,1 MHz, Budapest 102,1 MHz, Esztergom 92,5 MHz, Vác 87,9 MHz, Veszprém 94,6 MHz, Mór 89,0 MHz, Sárbogárd 96,6 MHz, Tapolca 101,8 MHz, Kiskőrös 91,7 MHz, Kalocsa 94,5 MHz, Dunaföldvár 104,1 MHz, Szekszárd 102,5 MHz, Pécs 101,2 MHz, Komló 91,4 MHz, Szombathely 107,4 MHz, Zalaegerszeg 92,9 MHz és Sopron 104,6 MHz körzeti rádiós médiaszolgáltatási jogosultságát.

A grémium a szolgáltatók kérésére engedélyezte, hogy a Szent István Rádiókat működtető Hegyalja Média Kft. Tokaj 101,8 MHz helyi, valamint a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány Eger 91,8 MHz, Gyöngyös 102,2 MHz, Hatvan 94,0 MHz, Miskolc 95,1 MHz, Encs 95,4 MHz és Sátoraljaújhely 90,6 MHz körzeti rádiós médiaszolgáltatási jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi jogosultságával mint hálózatos médiaszolgáltatással.

A Médiatanács a Miskolc 103,0 MHz körzeti közösségi jellegű rádiós pályázatán a B.-A.-Z. Megye Betegeiért Alapítványt nyilvánította nyertesnek, amely a jelenleg a Miskolc 94,0 MHz-en üzemelő kisközösségi Csillagpont Rádiót „költözteti át” a megnyert frekvenciára.

Büntetés a hatoscsatornának

Az NMHH televíziós egészségügyi magazinműsorokra vonatkozó célvizsgálata alapján a Médiatanács megállapította, hogy a hatoscsatorna több tavaly áprilisi és májusi adásában burkolt reklámokat tett közzé, ezért 175 ezer forint bírsággal sújtotta a csatorna médiaszolgáltatóját. A jogsértő reklámok az Alternatív, az Egészségpercek Tihanyi Tamással és Herbadoctor rendel című műsorszámokban kerültek a képernyőre, a vizsgált időszakban összesen – a premierekkel és az ismétlésekkel együtt – harmincöt alkalommal.

Széles Gábor kikerült az Echo TV igazgatóságából
A nagyvállalkozó a tulajdonosváltás után még tagja volt a Mészáros Lőrinchez került tévé igazgatóságának.

Támogatás a Magyar Időknek, az Indexnek és az Echo TV-nek

Hat hazai és egy határon túli pályázó részesült összesen 6,9 millió forint támogatásban a Magyar Média Mecenatúra Program Neumann János-pályázatának 2017-es első fordulójában. Ennek köszönhetően a harmadik rész is elkészülhet a Tiltott kastélyok című online sorozatból – a Magyar Idők oldalán megnézhető új epizód Küküllővárra kalauzolja majd el az érdeklődőket. A portálon egy új online tartalom is elérhető lesz, a Vízben élő gyógyerő három epizódban mutatja majd be a hazai halfogyasztás jótékony hatásait, a természetes és mesterséges vizekben élő halak környezetének ismertetésével. A Ceglédi TV online oldalára készül egy ötrészes sorozat Vaszary János 150 címmel születésének évfordulója alkalmából, a huszadik század egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar festőjéről, öt műve bemutatásán keresztül. Az Index.hu videó rovatában lehet majd látni a Magyarország történeteken át című sorozatot, amelyben az egyes epizódokban elmesélt történetek helyszíne adja a következő rész úti célját. Az Echo TV online felületére két új online tartalom is készül. Az M1 Budapest a Kisföldalatti tizenegy állomását ismerteti, a Megfigyelt Budapest pedig öt jellegzetes akciót mutat be a kádári állambiztonság mindennapjaiból. A határon túli, erdélyi pályázó Borvizek, tájak, székelyek című kisfilmjének második évada is elkészülhet a támogatás révén, melyet a Filmdzsungel Stúdió online oldalán lehet majd megtekinteni. Az újabb három epizódban a Békás-szorost, a Hagymás-hegységet és Gyergyót ismertetik.

Kizárólag elektronikus úton, február 22-ig lehet jelentkezni az idei, 10 millió forint keretösszegű Egri Lajos forgatókönyvíró- és filmtervfejlesztő pályázatra. A kiírás szerint tévéfilmekhez, animációkhoz és ezek sorozataihoz kapcsolódó forgatókönyvírásra legfeljebb egymillió forintot, filmtervfejlesztésre maximum 2,5 millió forintot lehet elnyerni – jelezte a testület.

A Médiatanács jelezte azt is,  500 ezer forinttal támogatja az Aranyszem operatőrverseny helyét átvevő, Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj diák kategóriájának nyertesét.

Orbán emberei a közmédia nagy beszállítói között
Jut a 87 milliárdból működő állami médiavállalat pénzeiből Bayer Zsoltnak, a Fidesz-alapító publicistának, Győri Tibornak, Orbán Viktor legrégebbi bizalmasának és Kálomista Gábornak, a Fidesz-kormányok idején rendkívül sikeresen mozgó filmproducernek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik