Média
Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelős kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülő zenés romantikus film forgatásán a fővárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Enged Andy Vajna ügyvédjeinek a Médiatanács

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 01. 11. 15:42

A testület haladékot ad a kormánybiztos ügyvédjeinek nevén lévő cégnek, hogy a tavaly megkötött hatósági szerződésében foglaltak be nem tartása ellenére, késedelmesen is elindítsa három rádióját a Hajdúságban. A Médiatanács módosítja az eredeti hatósági szerződést.
Korábban a témában:

Hozzájárult kedden a Médiatanács, hogy az LB Rádió Kft. egy hónap halasztással,  legkésőbb február 1-jén kezdje meg médiaszolgáltatását a Hajdúböszörmény 98,9 MHz, a Hajdúnánás 93,3 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi frekvencián. Ahogy arról beszámoltunk, a Litter Zsuzsannának és Bíró Balázsnak (az Andy Vajna kormánybiztosnak és a tulajdonában lévő Rádió 1 ügyvédjeinek) a nevén lévő cég, mely más városokhoz hasonlóan a Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva kívánt működni, az érvényes hatósági szerződéseiben vállalt határidőt túllépve nem kezdte meg a vállalt médiaszolgáltatást az érintett három hajdúsági rádiós frekvencián, emiatt pedig a Médiatanács elvben a médiatörvény alapján akár fel is bonthatta volna a szerződését a céggel szerződésszegésre hivatkozva.

Eger, 2016. május 26.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (j) és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója (b) a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Felsültek Andy Vajna emberei
Saját jelentős késedelmük miatt a Médiatanács segítségét kérik.

A Médiatanács csütörtök délutáni, eheti üléséről kiadott összefoglalójában azt írja, hogy a médiaszolgáltatás megkezdésének halasztását engedélyező gyakorlatot még a Médiatanács jogelődje, az ORTT dolgozta ki, amelyet azóta is következetesen alkalmaz a grémium, ha a kérelmeket határidőben és kellőképpen alátámasztva terjesztik elő. 2011 óta összesen 36 alkalommal fordult elő, hogy a testület hasonló ügyben hozott döntést, legutóbb tavaly augusztusban, a Mária Rádió Savaria ügyében, a Szombathely 88,4 MHz-en. Hangsúlyozzák, hogy a médiaszolgáltatási jogosultság időtartama nem a szolgáltatás megindulásától, hanem a hatósági szerződés megkötésétől kezdődik, és a pályázatot elnyert szolgáltatóknak már a szerződés megkötésének időpontjától meg kell fizetniük a médiaszolgáltatási díjat is.

Nem mondják el, mivel indokolt az LB Rádió

Még kedden megkérdeztük a testületet a médiahatóság kommunikációs igazgatóságán keresztül, hogy mivel indokolta számukra az LB Rádió, hogy noha egy hálózatba kapcsolódva működő rádió elindítása meglehetősen rövid idő alatt megvalósítható, a frekvenciapályázatokat még tavaly nyáron elnyerő médiaszolgáltató a szokásosnak mondható 120 napos határidőig nem volt képes elindítani az adást. A testület nem válaszolt a kérdésünkre, ahogy nem reagáltak arra a felvetésre sem, hogy nem érzik-e utólag felelősnek magukat a Médiatanács tagjai, hogy egy olyan pályázót hoztak ki három hajdúsági frekvenciára győztesnek, aki még a médiaszolgáltatás megkezdésére vonatkozó határidőt sem tudta tartani.

Frissítés (2017.01.12. 10:59): Mégis megmondják, Vajnáéknak ingatlanproblémáik vannak

Az iménti csütörtöki cikkünk megjelenését követően, miután újra a médiahatósághoz fordultunk, végül mégis megválaszolták a tisztázatlan kérdéseket. Azt írják, az LB Rádió Kft. ingatlanügyi papírjainak vártnál lassabb beszerzése miatt kérte az egy hónapos halasztást, ezt pedig a Médiatanács méltányolhatónak tartja egy újonnan induló rádió esetén. A Médiatanács saját felelősségét firtató kérdésre azt mondta, a testület a jogelődje által kidolgozott ORTT-s, halasztásra vonatkozó gyakorlatot annak tudatában alkalmazza, hogy a kezdeti lépések jelentős anyagi és adminisztratív terheket rónak az induló rádiókra. Majd megemlítették, hogy 2011 óta ilyen eljárás során engedélyezték a Telekom Békés Kft., a Rádió Zala Egyszemélyes Kft. és a World Média Kft. hasonló kérelmét is, utóbbi esetében három alkalommal. Jelezték egyúttal, hogy az LB Rádió kérelmére módosítják a tavaly megkötött hatósági szerződést, így nem áll fenn jogsértő állapot.

Ideiglenes engedély a Helikon Rádiónak, bajba kerülhet a Mária Rádió Veszprémben

A testület eheti ülésén engedélyezte a Helikon Rádió kérelmére, hogy a rádió január 13. – március 14. közötti időszakra ideiglenes médiaszolgáltatási engedélyt kapjon a Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi rádiós frekvenciára.

A Médiatanács továbbá 2023. március 29-ig meghosszabbította a Karcag 93,8 MHz-en elérhető, Aktív Rádió helyi médiaszolgáltatási jogosultságát. A grémium ugyanakkor nem újította meg a Veszprém 95,1 MHz-en működő, szintén helyi vételkörzetű, az FM4 Rádió Kft. üzemeltetésében álló Mária Rádió Völgyhíd jogosultságát. A testület azzal magyarázza a lépést, hogy a médiaszolgáltató korábban ismételt jelleggel megszegte a médiatörvény rendelkezéseit, emiatt pedig a jogosultság meghosszabbításának jogszabályi akadálya van.

A Miskolc-Avas 88,7 MHz kisközösségi rádió, a Code FM hatósági szerződését – az üzemeltető, Kalló Gyula beadványa után – a testület közös megegyezéssel megszüntette.

Saját vállalkozását népszerűsítette egy műsorvezető

A televíziós egészségügyi magazinműsorok célvizsgálatában a d1 Tv műsorszolgáltatójára, a Domino Tv Műsorszolgáltató Zrt.-re 31 alkalommal közzétett burkolt reklám miatt 155 ezer forintos bírságot szabott ki a grémium, mivel egy magazinműsorban a műsorvezető-szerkesztő rendre a saját vállalkozása által gyártott termékeket ajánlotta, illetve azok elérhetőségét tüntették fel, míg egy másik műsorban a vendégszakértők telefonszámát és honlapcímeit jelenítették meg.

A Balaton Televízió a testület szerint egy tavaly októberi magazinműsorában egy delikátesz üzlet termékeit törvénybe ütközően népszerűsítette, ezért a testület figyelmeztette a médiaszolgáltatót, hogy jogszerűen működjön és tartózkodjon a további jogsértésektől. A televízió emellett 90 ezer forintos bírságot kapott, mert támogatói üzenetben burkolt reklámozást folytatott, illetve – szintén burkolt reklámként – egy autós műsorszám után főcím nélküli reklámblokkot sugározott.

A Médiatanács lezárta továbbá a műsorkvóták 2016-os teljesítésére vonatkozó, rádiókkal szembeni hatósági eljárásokat. A jogsértések miatt a tanács összesen hat körzeti, egy helyi, illetve két kisközösségi rádió esetében alkalmazott bírságot 83,5 és 12 ezer forint közötti értékben. A testület közölte, a bírságok differenciálásánál figyelembe vette, hogy a jogsértés hány kategóriát érintett, milyen mértékben tért el a vállaltaktól, illetve alkalmazott-e a testület az adott szolgáltató ellen bírságot vagy egyéb szankciót az elmúlt három évben.

Kiemelt kép: Andy Vajna. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.