Média
Madarász Iván, Artisjus

Újraválasztották az Artisjus elnökét

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 01. 12. 10:41

Korábban a témában:

Újabb két évre Madarász Iván komolyzeneszerzőt választotta elnökének az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület – közölte az egyesület. 2014 és 2016 után immár harmadszor kapott bizalmat az elnök.

Az 1949-ben született elnök művészi pályája során számos szakmai elismerésnek (például Erkel Ferenc-díj, Bartók-Pásztory-díj) lett birtokosa, valamint 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is megkapta. 2016-ban Kossuth-díjat kapott az emberi hang és a hangszeres technika újabb módozatainak kutatására építő, több zenei műfajban is jelentős műveket kiérlelő, gazdag zeneszerzői pályája elismeréseként. Madarász Iván 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanárként a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít, emellett szakmai közéleti tevékenysége is igen aktív. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Úgy értékelem, hogy harmadszori megválasztásomban a magyar szerzői jogvédelem folyamatossága fejeződik ki. Az elkövetkező ciklusban is arra törekszem, hogy az elmúlt időben kialakult műfajok közötti szolidaritás tovább erősödjék

– mondta el Madarász Iván.

Az Artisjus évente mintegy 15.500 magyar alkotónak fizet ki jogdíjat a zenei műveket felhasználók által befizetett összegekből. Az egyesület vezetőségének további tagjai:

  • Czutor Zoltán (könnyűzene)
  • Malek Miklós (könnyűzene)
  • Szabó Áron (könnyűzene)
  • Victor Máté (könnyűzene)
  • Hollós Máté (komolyzene)
  • Sugár Miklós (komolyzene)
  • Tihanyi László (komolyzene)
  • Szkárosi Endre (író)
  • Universal Music Publishing EMB (képviseli: Boronkay Antal)
Több milliárdot utaltak a tévék és rádiók az Artisjusnak
Közel azonos volt az Artisjus szerzői jogi irodája által beszedett televíziós és rádiós jogdíjak összege 2016-ban, mint egy évvel korábban.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.