Média

Újabb két városban fékezte be a Kúria a Médiatanácsot

Egyelőre mégse tudja elnémítani a Médiatanács a Barátok Közt című sorozat „Hoffer Misijét” egykoron alakító, 12 éve már polgármesterként  tevékenykedő Halász Gábor vezette Helikon Rádiót Keszthelyen és Nagykanizsán, ahol a többi városhoz hasonlóan, az NMHH Médiatanácsával pereskedésig fajuló háború alakult ki a Helikon által eddig használt helyi frekvenciákért.

A Helikon Rádió a Facebook falán is megerősítette: a Kúria úgy döntött, hogy a Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz frekvenciákkal összefüggő, a Médiatanács által koordinált pályázatok végrehajtását azonnali hatállyal felfüggeszti.

Egy általunk megkérdezett iparági szakértő szerint a felfüggesztés azt eredményezheti, hogy Andy Vajnáék a 2018 tavaszi országgyűlési választásokig már nem tudják megkezdeni rádiós tevékenységüket az említett városokban a kiszemelt frekvenciákon.

A Médiatanács a felfüggesztés következtében egyelőre nem dönthet az említett két rádiós frekvencia sorsáról, semmilyen további határozatot nem hozhat, és ez egészen addig így lesz, amíg a Kúria érdemben el nem bírálja a Helikon Rádió felülvizsgálati kérelmét, amit azért nyújtott be a bírósághoz, mert szerinte jogszerűtlenül járt el a Médiatanács a rádiós pályázat lebonyolításakor. A Kúria megalapozottnak találta a felperes rádió kérelmének indoklását, ami alapján ha nem függesztik fel az eljárást Nagykanizsán és Keszthelyen, akkor visszafordíthatatlan helyzet alakulhatott volna ki.

A Kúria végzését üdvözöljük, ugyanakkor a Helikon Rádió vezetése a döntésekhez nem kíván semmit hozzáfűzni. Kérjük a média munkatársait, szíveskedjenek ezt figyelembe venni

– tette közzé a rádió, melynek tartalmáért felelős igazgatója, Halász Gábor a 210 fős Zala megyei községben, Kiskutason polgármester.

A mostani lépéssel egy nap alatt hétre ugrott azon városok száma, ahol a Kúria megállította a Médiatanács helyi rádiós pályázatát, hiszen a 24.hu tegnapi cikke alapján már öt városban hasonló bírósági döntéseket hozott a Kúria. Minden érintett városban Andy Vajna, illetve a hozzá köthető cégek voltak mostanáig a rádiófrekvenciák esélyesei.

rádió
Öt városban megállítja a Kúria a Médiatanácsot
A Médiatanácsnak azonnal fel kell függesztenie a székesfehérvári, a pécsi, a kaposvári, a tatabányai és a veszprémi helyi rádiós pályázatot - értesült a 24.hu a Kúria jogerős döntéséről.

A Helikon Rádió számára nem csak a Médiatanáccsal való pereskedés okozott mostanában fejfájást: a rádiót októberben súlyos hekkertámadás érte, emiatt sokáig megbénult a rádió és az adása is szünetelt, ám végül folytatni tudták a sugárzást az ideiglenes hatósági szerződésük alapján a megszokott rádiós frekvenciákon.

A mostani felfüggesztéseken kívül idén októberben a Fővárosi Közigazgatási Bíróság Velencén október végén megállapította, hogy a Médiatanács súlyosan törvénytelenül járt el az ottani pályázat lebonyolításakor, melyben Andy Vajna üzlettársa, Belénessy Csaba B&T Kft. nevű cégét hozta ki a testület győztesnek a Fehérvár Rádióval szemben. A Médiatanács békéscsabai pályázatából is különös végkimenetelű per lett. Az országos kereskedelmi rádiós pályázaton is pereskedés van, így kérdéses, mikorra kezdődhet meg a Class FM által tavaly november közepéig használt frekvencia újbóli hasznosítása.

Kiemelt kép: Halász Gábor, a rádió tartalomért felelős igazgatója a TV2 egyik műsorában. Fotó: TV2 (archív)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik