Média

Jobban szólnak ezentúl az Orbán-interjúk Erdélyben

Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak 2017. december elsején. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak 2017. december elsején. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Befejeződtek az Antenna Hungária solti középhullámú rádióállomásának rekonstrukciós munkái – közölte a 2014-ben újra állami kézbe került műsorszóró vállalat pénteken. A ma átadott, felújított solti adótorony az Antenna Hungária legjelentősebb rádióállomása. Innen sugározzák a Kossuth Rádiót középhullámon (MW) oly módon, hogy az nem csak Magyarországról, de Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidék nagy részéről is fogható. A középhullámú (MW) sugárzás nagy előnye a manapság divatos FM hullámsávon történő sugárzással szemben, hogy nagyobb a hatótávolsága, így az adás a határon túlra is eljuthat, még ha nem is abban a minőségben, ahogy az FM esetében ez ma már elvárt, illetve megszokott.

Román nyelvű hírszolgáltatást indított az MTI
Azt írják, a cél a hiteles és korrekt Magyarország-kép.

Másfél éve kezdődtek a felújítási munkálatok a solti állomásépületnél, ahol azóta kívül-belül megújították a negyven évvel ezelőtt átadott középhullámú rádiós telephelyet. A ma átadott fejlesztés keretében a korábbi szovjet gyártmányú adó helyett egy modern, kanadai Nautel gyártmányú, nagyobb hatékonyságú, energiatakarékosabb adóberendezést üzemeltek be, így egyértelmű hangminőség-javulás várható a hallgatói oldalon a határon belül és túl is a miniszterelnöki interjúknak is helyet biztosító állami rádió esetében.

Az új adóberendezés 5 darab, egyenként 400 kilowattos adóblokkból épül fel és távfelügyelhető, így hiba esetén a problémák elhárítása gyorsabban megkezdődhet. Felújították az épületet is, amelynek javítottak az energiafelhasználásán, illetve biztonságosabbá is tettek, többek között kamerarendszert szereltek fel.

Az adóállomást a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság főigazgatója és főigazgató-helyettese, valamint az MTVA és az Antenna Hungária vezetősége közösen adta át a Bács-Kiskun megyében található hétezer fős városban.

Kiemelt kép: Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendégeként 2017. december elsején. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik