Média

Tovább nőtt a rádióhallgatók száma, országosan a Petőfi Rádiót, Budapesten a Sláger FM-et hallgatták a legtöbben

rádió - fotó: thinkstock.com
rádió - fotó: thinkstock.com

A Kantar Hoffmann-Mediameter idén május és július közötti adatai alapján országosan a lakosság 70 százaléka naponta hallgatott rádiót, ami 3 százalékkal több mint a legutóbbi méréskor (április és június között), amikor ugyanez az érték még 67 százalék volt a 15+ (15 éves vagy annál idősebb) korosztály körében országos átlagban. Legalább hetente a május-július közötti időszakban a 15+ lakosság 91 százaléka hallgatott rádiót. A rádióhallgatottsági adatokat közlő konzorcium szerint így a rádiók összesített napi elérése már jócskán meghaladta az 5,8 milliós hallgatótábort. Nem csak országosan, hanem Budapesten is növekedett a rádióhallgatók száma, amely így a fővárosban meghaladta a napi 1 milliót.

autórádió
Már a választások előtt eldőlhet az új országos kereskedelmi rádió sorsa
A Médiatanács nem tett le arról, hogy a Class FM-mel folyamatban lévő pere ellenére már szeptemberben kiírja a Class FM által használt frekvencia pályázatát. Jövőre már szólhat az új rádió.

Az állami Petőfi versenyben az állami Kossuth Rádióval

Országos szinten a 15 éves vagy idősebb lakosság körében továbbra is az állami Petőfi a leghallgatottabb rádió, ezt követi a szintén állami Kossuth. Mindkét rádió több mint 1,5 millió hallgatót ér el napi szinten a Kantar Hoffmann-Mediameter mérés alapján. Utánuk a szintén egymillió hallgatót meghaladó, Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő Rádió1 következik, közel 1,3 milliós eléréssel. A Simicska Lajoshoz köthető Music FM közönsége 749 ezres volt, 72 ezerrel több mint az előző időszakban, míg a Radu Morar Tematic Groupjához tartozó Sláger FM hallgatói tábora 622 ezres. A félmilliós hallgatótábort még az állami Dankó Rádió közelítette meg országosan (464 ezer fő). A Klubrádiót 215 ezren, a Rádió Rockot 217 ezren hallgatták egy átlagos napon, a Bartók Rádió 191 ezer hallgatót ér el naponta. A Magyar Katolikus Rádió hallgatottsága 170 ezres, ami majdnem 50 ezerrel több, mint az április-júniusi időszakban, a Lánchíd Rádió tábora pedig 119 ezres.

Az állami rádiók manapság a leghallgatottabbak országosan, de a kormánybiztos rádiója is nagyon erős pozíciókkal rendelkezik
Az állami rádiók manapság a leghallgatottabbak országosan, de a kormánybiztos rádiója is nagyon erős pozíciókkal rendelkezik
Lassan veszi át az állam a hallgatottságmérést
Szó volt már júniusról és augusztusról is, most pedig már időpontot se mondtak megkeresésünkre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, mikortól kerül az állam alá a rádiós közönségkutatás.

Budapesten a Sláger FM és a Rádió1 az éllovas

Budapesten a 15 éves vagy idősebb lakosság 71 százaléka naponta, míg 92 százaléka heti rendszerességgel hallgat valamilyen rádiót. A fővárosban, az átlagos napi hallgatószám tekintetében, időről időre egymást váltva a Sláger FM (306 ezer fő) és a Rádió1 (297 ezer fő) állnak az élen, az előző hónaphoz képest mindketten magasabb eléréssel. Harmadik helyen áll a Kossuth Rádió (233 ezer fő), amit a Music FM követ (208 ezer fő). A Petőfi Rádiónak 152 ezer fős az elérése, a Klubrádiót 146 ezren hallgatják. A Rádió Rock napi hallgatótábora 108 ezer fős volt, 10 ezerrel több mint az előző időszakban. Ötvenezer körüli hallgatóval a Bartók Rádió (60 ezer), a Jazzy Rádió (55 ezer), a Klasszik Rádió (53 ezer) és Dankó Rádió (45 ezer) rendelkezett. A Lánchíd Rádiót 35 ezren, a Magyar Katolikus Rádiót pedig 33 ezren hallgatták a május-júliusi mérésben, ami 11 ezerrel több mint az április-júniusi időszakban mért 22 ezer fő – derül ki a hallgatottságmérést végző konzorcium közléséből.

Budapesten a Sláger FM a legerősebb, mögötte az Andy Vajna féle Rádió1 következik
Budapesten a Sláger FM a legerősebb, mögötte az Andy Vajna féle Rádió1 következik
Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában
Veszprémi médiára is rátenyerelhet Andy Vajna
Jogászának cégét használva bővítheti rádiója vételkörzetét Veszprémben a TV2 és a Rádió 1 jelenlegi, illetve a Bors, a Kisalföld és Délmagyarország leendő tulajdonosaként is ismert kormánybiztos, aki biztos befutónak tűnik a 60 ezres lakosú városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik