Média

Már a választások előtt eldőlhet az új országos kereskedelmi rádió sorsa

autórádió
autórádió
A Médiatanács nem tett le arról, hogy a Class FM-mel folyamatban lévő pere ellenére már szeptemberben kiírja a Class FM által használt frekvencia pályázatát. Jövőre már szólhat az új rádió.

A 24.hu írta meg elsőként még július elején, hogy várhatóan új országos rádiós pályázatot ír ki a Médiatanács, mely szeretné a döntést a frekvencia leendő tulajdonosáról lehetőleg még a választások előtt meghozni. A pályázat a Médiatanáccsal máig perben lévő, tavaly ősszel az analóg FM-frekvencián elnémított Class FM frekvenciájára vonatkozik, kiegészítve néhány új vételkörzettel – Fehérgyarmattal, Gerecsével, Szentessel és Vasvárral – , ami azt jelenti, hogy a leendő rádiótulajdonos a Class FM-nél is nagyobb területre juttathatja majd el műsorát. Arról is írtunk, hogy a frekvenciapályázattal visszás jogi helyzet is előállhat, hiszen előfordulhat, hogy időközben a Class FM a bíróságon győztesen jön ki a frekvenciájával kapcsolatban a Médiatanács ellen indított perből. Így elvben ugyanazon a frekvencián két rádió is azt mondhatná, márpedig az ő műsorának kellene ott szólnia. Ha a Class FM nem tudná ebben a helyzetben használni a frekvenciát, akkor kártérítésre is igényt tarthatna, amit az adófizetőknek kellene állniuk.

rádió keverőpult
Zavaros helyzetet okozhat a Médiatanács
A Class FM elindulna azon az országos kereskedelmi rádiós pályázaton, amit a Médiatanács a testület elleni per lezárultát ki sem várva írt ki a volt frekvenciájára, és ami miatt akár két eltérő rádiós cég is jogosan formálhat majd igényt a frekvenciára.

Az anomáliák ellenére napokon belül jöhet a pályázat

Úgy tűnik azonban, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa mindezek ellenére sem tett le terveiről, vagyis arról, hogy annak ellenére megpályáztatja a frekvenciát, hogy a frekvenciával kapcsolatban per van folyamatban. Az NMHH a Világgazdaságnak ugyanis most arról nyilatkozott, hogy jövő év közepén már el is indulhat az új országos kereskedelmi rádió a Class FM volt frekvenciáján. Az újságnak azt is mondta az NMHH, hogy a kapcsolódó frekvenciapályázat várhatóan szeptember elején jelenik meg. A terv alapján általános tematikájú kereskedelmi rádió jelenhet meg, a médiaszolgáltatási alapdíj pedig évi 499,7 millió forint lenne. A pályázaton erre az induló összegre lehet majd licitálni, az értékeléskor a legmagasabb médiaszolgáltatási díjajánlat harminckét pontot ér, míg a műsortervre harminchat pont szerezhető.

A Médiatörvény alapján a pályázó közvetett és közvetlen tulajdonosi hátterének megállapíthatónak, levezethetőnek kell lennie – hangsúlyozták.

Mészáros Lőrincnek pluszpont járna a Part FM-ért

Korábban egyébként a Magyar Nemzet arról írt, hogy a frekvenciáért jó eséllyel elindul majd Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozó, Orbán Viktor barátja is. A lap feltételezése szerint Mészáros már a Balatonnál fogható Part FM-et is azért vásárolhatta meg, mivel a tervezett országos rádiós pályázaton hét pont jár annak a jelentkezőnek, aki 2010 után legalább két évig működtetett egy körzeti kereskedelmi adót. A Part FM pedig részben megfelel ennek a kritériumnak, hisz 2012 óta sugároz.

Mészáros Lőrincé lehet az egyetlen országos rádió
A felcsúti polgármesternek már így is annyi újsága van, hogy számolni is nehéz, megpróbálkozik a rádiózással.

Ami egyébként biztosnak tűnik, hogy a Class FM-et működtető Advenio Zrt. is elindul majd a pályázaton, hogy bebiztosítsa magát a kialakult helyzetben. Erről Michael McNutt, a Class FM tulajdonosa beszélt korábban a 24.hu-nak.

Ezekért jár pluszpont a Médiatanács tervezett rádiós tenderén

Az egyébként Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Világgazdaság mai cikke szerint a műsortervre harminchat pontot lehet majd szerezni, amelyben például két pontot ér, ha a pályázó munkanaponként négy-négy alkalommal közlekedési híreket ad a reggeli és a délutáni idősávokban. Tíz pont jár a reggeli műsorsáv tervezett tartalmáért, és legfeljebb húsz pont, ha a pályázó az éjszakai órák nélküli műsoridőben összesen heti legalább százhúsz perc – például a civilekről szóló – adást, az önszerveződéseket bemutató tájékoztató műsorszámot, illetve oktatási témájú tájékoztató, valamint kulturális eseményeket bemutató tájékoztató műsort sugároz. A médiaszolgáltatási tapasztalat alapján kilenc pontot lehet szerezni az elbíráláskor. Két pontot kap az a pályázó, amelynek 2010. október 11. után legalább két évig folyamatosan volt magyarországi országos vételkörzetű, analóg földfelszíni kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási jogosultsága. Hat pont pedig akkor jár, ha a pályázó 2010. október 11. után csak legfeljebb egyszer sértette meg a műsorszolgáltatási és/vagy hatósági szerződését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik