Média

Új országos rádió indulhat

rádió keverőpult
rádió keverőpult
A 24.hu információi szerint országos rádiós médiaszolgáltatási frekvenciapályázat előkészületein dolgozik a Médiatanács. Esélyes, hogy akár már a közelgő választások előtt országos frekvenciához juthat valaki.

Ahogy arról idén januárban már írtunk, akár évekre is beragadhat – azaz kihasználatlan maradhat – a tavaly novemberben országos kereskedelmi rádiós analóg frekvenciáját elvesztő Class FM Médiatanács ellen indított pere miatt a Class FM egykori országos frekvenciacsomagja. Ezt a frekvenciacsomagot a Médiatanács most nem hasznosíthatja, ezáltal jelentős bevételektől esik el a Magyar Állam a Class FM-mel folytatott jogvita miatt. A kieső bevételek állami szinten összesen havi 60-65 millió, évente 720-750 millió forint körül lehetneklegalábbis Michael McNutt, a Class FM jelenlegi tulajdonosának a 24.hu-nak tett korábbi állítása szerint ennyit fizetett az Advenio Zrt. a frekvencia használatáért a Médiatanácsnak és az állami műsorszóró vállalatnak, az Antenna Hungáriának 2016 novemberéig, amikor utoljára szólhatott az országos analóg frekvencián a kereskedelmi rádiójuk, mely azóta csak webrádióként működik.

A per további következménye a kieső állami bevételeken kívül, hogy Magyarországon egyetlen országos, analóg sugárzású kereskedelmi rádió sem szolgálja az állampolgárok információhoz való jutását és szórakozását, ezért például egy hosszabb autós vagy vonatos utazás során folyamatosan újra kell hangolni a rádiókészülékeket, ha valaki nem elégszik meg az országosan egyedüliként elérhető állami Petőfi, Bartók, Kossuth és Dankó tartalomkínálatával. Hiszen még az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő, vidéki helyi rádiókkal hálózatba kapcsolódások segítségével folyamatosan terjeszkedő Rádió 1 is főleg csak a nagyobb városok környezetében érhető el.

Eddig úgy tűnt, nincs is szabad frekvencia

Mostanáig úgy tűnt, esély sincs rá, hogy a frekvenciák körüli különös helyzet a Class FM és a Médiatanács közötti jogvita lezárultáig megváltozzon. Hiszen a bíróság megtiltotta, hogy a Class FM-es frekvenciát a per lezárultáig megpályáztassa a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, és úgy hírlett, országosan más nagyobb, rádiózásra hasznosítható frekvencia nincsen, mivel a néhai, 2012-ben elnémult Neo FM frekvenciáját a közmédia a Médiatanács áldásával elkezdhette használni, a 2013-as nagy dunai árvíz idején például az Árvízvédelmi Rádió (Árvíz FM) szólt a Neo FM helyén.

A Médiatanács valahogy mégis megoldaná

A Médiatanács ennek ellenére úgy tűnik, megpróbálkozik azzal, hogy kiírjon egy országos frekvenciapályázatot. Információink szerint a Médiatanács ezen a héten már foglalkozott is egy új országos vételkörzetű, analóg földfelszíni műsorszórás útján megvalósuló rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervével és pályázati felhívástervezetével.Iparági forrásaink azt állítják: a Médiatanács szeretné, ha a pályázat még a 2018-os választások előtt lezárulhatna, így ugyanis még a jelenlegi összetételű, fideszes delegáltak többségével működő Médiatanács lehet hatással a következő időszak rádiós piacának alakulására és döntheti el, ki szólalhat meg a frekvencián. A pályázati határidők alapján a Médiatanács vágya még megvalósulhat, ha nem akasztják meg különféle jogorvoslatok, illetve más nem várt problémák a pályázati folyamatot.

A Médiatanács valamire tényleg készül, de csak később hajlandó bármit is mondani

Az ügyben még szerdán megkerestük a médiahatóság sajtóosztályát is, mivel kíváncsiak voltunk, honnan lesz az országos frekvenciához szabad frekvencia, illetve mikorra várható a pályázat. Az NMHH sajtóosztályáról csütörtökön kaptunk ugyan egy visszahívást, de csak annyi derült ki, hogy valamire tényleg készülhetnek, a Médiatanács napirendjén szerepel is ilyen téma, de ezzel kapcsolatban bármilyen tájékoztatás csak későbbre várható, így egyéb kérdéseink megválaszolására türelmet kértek.  Iparági szereplőként a témára közeli rálátással bíró forrásaink egyébként azt valószínűsítik, hogy az NMHH azzal próbálkozik majd, hogy innen-onnan összecsipeget szabad kisebb frekvenciákat, és azokat összefűzve írja ki a pályázatot. Forrásaink azt hangsúlyozták, hogy a frekvencia leendő tulajdonosának kiléte azért kiemelten fontos, mert a Fidesz esetleges 2018-as újrázása esetén segíthetne a kormánypártoknak a kommunikációs üzenetei eljuttatásában, ha pedig valami miatt mégis ellenzékbe szorulna a Fidesz, akkor a párt későbbi visszatérése szempontjából is fontos eszköz lehet egy olyan elektronikus médium, melynek sorsáról még a mostani, fideszes többségű Médiatanács dönthetett.

Az állam többszörösen is a legerősebb rádiós piaci szereplő

A rádiós piacon egyébként változatlanul nagy csaták és játszmák vannak médiaszolgáltatási jogosultságokért, frekvenciákért, nemrég például Belénessy Csaba volt MTI-elnök cége szerzett meg egy velencei rádiós frekvenciát, hogy aztán azzal is kisegítse a Vajna-féle Rádió 1 terjeszkedését. Az állami rádiók eközben fénykorukat élik, köszönhetően annak, hogy országos, teljes lefedettséggel rajtuk kívül semmi sem érhető el. Épp tegnap írtuk meg, hogy az állami Petőfi Rádió idén májusban legyőzte az eddig leghallgatottabb Kossuth Rádiót, legalábbis az Inspira Media Research kutatása szerint. A piac harmadik legnagyobb szereplőjének szintén van némi köze az államhoz, hiszen a Rádió 1-nek Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a tulajdonosa, aki 2015 végén a TV2 Zrt.-t is megvásárolta. A rádióban rendszeresen hallhatók állami reklámok is, így a kormány anyagilag is segíti a kormánybiztos rádiójának működését.

Egy új országos rádiónak ilyen, meglehetősen sajátságos iparági környezetben kell majd versenyeznie. Izgalmas kérdés lesz, hogy ilyen feltételek mellett megpróbálkozik-e bárki olyan piaci szereplő frekvenciához jutni, aki nem rendelkezik erős kormányközeli kapcsolatokkal. Annyi mindenesetre tudható, hogy a Class FM tulajdonosa, Michael McNutt a 24.hu-nak adott májusi interjúban arra a kérdésre, hogy elindulna-e a cégével országos rádiós frekvenciapályázaton, egyértelmű igennel felelt. Érdemes lesz figyelni, hogy McNutt valóban elindul-e a frekvenciáért, ha a Médiatanács kiírja a tendert, illetve kik indulnak még a tenderen.

FRISSÍTÉS (2017.07.07. 8:57): A Médiatanács bejelentette, hogy valóban országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázatot ír ki. A Médiatanács a Class FM egykori frekvenciáját fogja hasznosítani, valamint néhány új helyi telephellyel bővíti a vételkörzetet. Megfogalmazásuk szerint a cél, hogy újra legyen országos kereskedelmi rádió. A Class FM frekvenciáját azért tudják használni, mert a bíróság másodfokon úgy döntött, nem indokolt a korábbi frekvenciapályázat felfüggesztése. (Ettől még a Class FM és a Médiatanács közti per tovább folyik, így végül a Médiatanács mostani lépése meglehetősen kaotikus helyzetet eredményezhet.) A testület egyébként arról is határozott, hogy a fideszes kapcsolatairól ismert ügyvéd LB Rádió nevű cége újabb hajdúsági frekvenciákhoz jut. Az LB Rádió Andy Vajna Rádió 1 hálózatával fog összekapcsolódni.

Andy Vajna megkapta a Hajdúságot a Médiatanácstól
További hajdúsági frekvenciákat kap a Médiatanácstól a Vajna Rádió 1-ével hálózatba kapcsolódni szándékozó ügyvéd cége. Az is eldőlt, hogy a Médiatanács a Class FM által korábban használt országos frekvenciát fogja hasznosítani az országos rádiós pályázaton.
rádió keverőpult
Zavaros helyzetet okozhat a Médiatanács
A Class FM elindulna azon az országos kereskedelmi rádiós pályázaton, amit a Médiatanács a testület elleni per lezárultát ki sem várva írt ki a volt frekvenciájára, és ami miatt akár két eltérő rádiós cég is jogosan formálhat majd igényt a frekvenciára.
autórádió
Az állami Petőfi legyőzte az állami Kossuth Rádiót
A legújabb rádiós közönségmérési adatok alapján a Petőfi és a Kossuth után a Rádió 1 következik a teljes felnőtt lakosság körében országosan.
Sebestyén Balázs hiába fellebbez a Reggeli Show miatt
A Rádió 1 és Sebestyén Balázs közlése alapján jogászaik együtt keresik a megoldást, mitévők legyenek most. Az azonnal végrehajtandó tiltó végzés ellenére egyelőre használják a Reggeli Show nevet.
Mikus Tamara
Jáksó László a Class FM-től hívott új programigazgatót a Sláger FM-hez
A korábban Jáksó Lászlóval is dolgozó Mikus Tamara, a Class FM-től érkezik a budapesti vételkörzetű Sláger FM-hez programigazgatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik