Közélet

Mészáros Lőrincé lehet az egyetlen országos rádió

A felcsúti polgármesternek már így is annyi újsága van, hogy számolni is nehéz, mindenesetre a 18 megyei lapból 12 hozzá köthető, azonban a rádiós piacon eddig a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna nyomult. Bár ő is elkezdte a terjeszkedést a nyomtatott lappiacon, lenyelte a Lapcomot.

A Magyar Nemzet most azt írja, egyre több jel utal arra, hogy Mészáros Lőrincnél landolhat a Class FM elnémítása óta kihasználatlanul álló, egyetlen hazai országos kereskedelmi rádiós frekvencia.

Korábban azt lehetett vélni, hogy az NMHH évekig is elhúzhatja a frekvencia odaítélését, most mégis az tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választások előtt pontot tesznek az ügy végére. Az állami tulajdonban lévő frekvenciák sorsáról döntő médiatanács mandátuma csak 2019-ben jár le, még előtte győztest akarnak hirdetni.

Ugyan a Class tulajdonosa pereskedve próbálja visszaszerezni frekvenciáját, így a pályázat kiírása hónapokat csúszhat és a Fidesz első kiszemeltjével, a TV2-t tulajdonló Vajnával is voltak problémák – a Rádió 1 révén immár több mint egy éve a rádiós piacon is aktív –, most megoldódni látszik a helyzet.

A megoldás pedig Mészáros Lőrinc lehet, aki a balatoni Part FM megvételével már belekóstolt ebbe a piacba is. A közeljövőben terjeszkedhetnek is a Magyar Nemzet szerint, a cégbíróságra leadott beszámolókból kiderül, rövidesen övé lesz a Magyar Idők és így a kiadó által működtetett fővárosi körzeti közösségi adó, a Karc FM is, amit nemrég bírságoltak meg Bayer Zsolt megjegyzései miatt.

Végül a Part FM-es vásárlás után hat nappal a médiatanács ismét közzétette az országos kereskedelmi frekvenciára vonatkozó pályázati felhívás tervezetét, ami senkit nem lepett meg, ahogy az sem, hogy mintha a felcsúti barátra szabták volna. Hét pont jár annak a jelentkezőnek, aki 2010 után legalább két évig működtetett egy körzeti kereskedelmi adót. A Part FM pedig részben megfelel ennek a kritériumnak: 2012 óta sugároz.

Polyák Gábor médiajogász arra is felhívta a figyelmet, a kiírás számos szubjektív elemet tartalmaz, ami jelentős mozgásteret ad a hatóságnak.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik