Média

Matolcsy már aláírhat az Origo nevében, de még sincs nyoma tulajdonosváltásnak

Augusztus elsejei hatállyal augusztus 15-én bejegyezte a cégbíróság önálló aláírási jogkörrel rendelkező cégvezetőnek az Origót kiadó New Wave Media Group Zrt. élére Matolcsy Ádámot, Matolcsy György jegybankelnök és volt gazdasági miniszter fiát, az Origót megvásárló, mostanáig bútoripari és ingatlanpiaci befektetéseiről ismert Magyar Stratégiai Zrt. tulajdonosát. A cég élén változatlanul vezérigazgató maradt viszont Száraz István, a New Wave Media Group volt tulajdonosa.

Tulajdonosváltásnak nincs nyoma

Érdekesség, hogy a még júniusban bejelentett tulajdonosváltásnak egyelőre nem látszik nyoma a cégnyilvántartásban, vagyis az alapján a New Wave Media Group Zrt.-nek változatlanul a hirdetésszervezéssel foglalkozó New Wave Media Kft. maradt a tulajdonosa, annak pedig a nyilvántartás szerint a csehországi bejegyzésű Bawaco Invest Sro cég az anyavállalata. Ezt a cseh céget emlegették már tavaly egy ideig a sajtóban Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a vállalkozásaként, egészen addig, amíg Száraz István egy idő után azt nem közölte, hogy valójában ő – mármint Száraz – megszerezte a Bawacót.

A New Wave Media Kft. irányításában sem látszik változás egyelőre a cégnyilvántartásban, Matolcsy ott nem rendelkezik aláírási jogkörrel. A kft.-n emellett továbbra is ott van az MKB Bank zálogjoga. Korábban ugyanis a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által szanált MKB Bank hiteléből tudták megvásárolni 4,2 milliárd forintnak megfelelő összegért az Origót, a bank pedig biztosítékként, ahogy ilyenkor szokásos, zálogjogot kért. Így viszont egy tulajdonosváltásnak alapvető feltétele a hitelintézet, jelen esetben az MKB Bank engedélye is.

A New Wave Media Group egyébként a 2016-os pénzügyi évet 5,3 milliárd forint nettó értékesítési árbevétel mellett 499 millió forint adózott eredménnyel zárta, míg a New Wave Media Kft. további 253,4 millió forint árbevételt és 3,8 millió forint nyereséget mutatott ki.

2015 végén jelentette be a Deutsche Telekom magyar leányvállalata, a Magyar Telekom, hogy 4,2 milliárd forintnak megfelelő euróért eladta az akkor még Origo Media Zrt. néven működő céget a New Wave csoportnak. Azt idén június végén jelentették be, hogy Matolcsy Ádám bútoripari cége, a Magyar Stratégiai Zrt. nevére veszi a céget, kivéve a New Wave turisztikai termékeit, a We Love oldalakat, melyek Száraz Istvánnál maradnak.

Száraz István, az Origót működtető cég volt tulajdonosa és vezérigazgatója
Volt tulajdonosa elmondta, miért vált meg az Origótól
Száraz István, a kormányközeli portál volt tulajdonosa Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Világgazdaság című lapjának adott interjúban arról is beszélt, marad a médiapiacon azután is, hogy eladta az Origót.
Kiemelt kép: Matolcsy Ádám Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal szórakozik a Sziget Fesztivál VIP részlegén. Kiemelt kép: Németh Dániel / Magyar Narancs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik