Média

Új fordulat a TV Paprika Chili TV elleni perében

A Chili TV jelenlegi logója
A Chili TV jelenlegi logója

A TV Paprikát működtető AMC Networksnek adott igazat első fokon a bíróság az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 Média Csoport elleni perében szerdán. Az ügyben még szerdán kerestük az AMC-t, akik végül ma egy közleménnyel reagáltak a megkeresésre. Ebben azt írják, hogy a a Fővárosi Törvényszék szerdai ítéletében a TV2 jogbitorló módon használja a Chili TV nevet nemzeti és közösségi szinten egyaránt. A bíróság ezért arra kötelezi a TV2 Média Csoportot, hogy 15 napon belül hagyja abba a Chili TV megjelölés használatát, valamint annak a  chilitv.tv weboldalon történő reklámozását és hagyjon fel a doménnév használatával.

A bíróság indokolásában jelezte, nem kötik a korábbi ideiglenes intézkedést hatályon kívül helyező ítélőtáblai végzésben foglaltak.

A fejlemény azért tekinthető újabb fordulatnak, mert a védjegyper indításakor az elsőfokú bíróság ugyan ideiglenes intézkedéssel azonnali hatállyal eltiltotta a TV2-t a Chili TV megjelölés használatától, a másodfokú bíróság azonban azt hatályon kívül helyezte azzal az indokolással,hogy a fogyasztók nem tudják mi az a „chili” és így nem tévesztik össze a paprikával.

Az elsőfokú bíróság azonban most az AMC által a perbe becsatolt bizonyítékokra, többek között egy közvélemény-kutatási eredményre hivatkozva azt állapította meg, hogy a TV2 megsérti az AMC védjegyoltalmi jogait.

Az AMC egy olyan közvélemény-kutatást nyújtott be, ami a múlt hónapban ezer fő megkérdezésével készült, és ahol a kérdezőbiztosok azon nyitott kérdésére, hogy „Ön szerint mi a chili?”, a válaszadók 95 százaléka a saját szavaikkal megfogalmazott válaszaikban a paprikát említették.

A TV Paprikát működtető AMC Networks cégnél a fejleményt egyébként úgy értékelték, örülnek a bíróság számukra kedvező döntésének.

Még lehet újabb fordulat

A TV2 számára most egyébként még adott a lehetőség, hogy fellebbezéssel éljen, így elképzelhető, hogy az ügyben újabb fordulat következik be.

A TV2 gasztrocsatornája feltehetőleg maga sem volt biztos benne, hogy a perben végül neki adnak igazat, ugyanis mint arról beszámoltunk, a Chili nevet megfordítva már korábban védjegyoltalmi regisztrációt adott be a LiCHI TV névre is. (A licsi vagy litchi egy Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs.)

Eközben egyébként jogászok vizsgálják a nagy hollywoodi médiavállalatok tulajdonában lévő Chili.tv internetes médiaszolgáltatónál is, mit kezdjenek a kormánybiztos azonos nevű tévéjének chilitv.tv doménjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik