Média

Vajna tévéjének kedvezett a bíróság másodfokon

A Chili TV jelenlegi logója
A Chili TV jelenlegi logója
A bíróság másodfokon a Chili TV-nek adott igazat a TV Paprika által indított perben. A Chili TV-t működtető TV2 azonban még nem nyugodhat meg teljesen, ugyanis a chili.tv címen lévő szolgáltatás tulajdonosa is készül valamire a chilitv.tv internetes végződés használata miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszéknek a TV2 Média Csoport Zrt.-t a „Chili TV” név használatától eltiltó végzését megváltoztatva, az AMC Networks ideiglenes intézkedés elrendelésére irányuló kérelmét elutasította.

A döntés jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs – jelent meg a közlemény a TV2 Csoport sajtószobájában, ahol azt írják, hogy a másodfokú bíróság rámutatott, hogy elvégezte a megjelölések formális összevetését és ennek eredményeként arra jutott, hogy azok nem téveszthetők össze, mivel nyilvánvaló, hogy a „TV Paprika” és a „Chili TV” szókapcsolatok domináns „Paprika” és „chili” elemei vizuálisan és fonetikailag is teljesen eltérnek egymástól. Az átlagos magyar fogyasztó számára a paprika szó magától értetődő jelentéstartalommal bír, azonban nem ilyen általánosan egyértelmű az idegen nyelvből átvett chili kifejezés jelentése, így nem jön létre közvetlen asszociáció a két szó között.

Bár a TV Paprikát tulajdonló AMC Networks és a TV2 közötti ügyben most a TV2-nek kedvező a döntés, a TV2 még közel sem lehet nyugodt az ügyben. Az évekkel ezelőtt működését megkezdő, hollywoodi filmstúdiók tulajdonában lévő chili.tv nevű internetes streamingszolgáltatás üzemeltetője ugyanis a 24.hu-nak jelezte, hogy ügyvédekkel vizsgáltatják a Vajna-féle chilitv.tv elnevezés jogszerűségét. Vagyis másokkal is jogvitára számíthat a TV2 csoport, nem csak az AMC-vel.

Az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 egyébként – valószínűleg nem függetlenül a jogvitáktól – nemrégiben levédette a liCHI tévé elnevezést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik