Média

MÚOSZ: Megsérti a médiatörvényt és az alkotmányt a Parlament elnöke

Az újságírói munkavégzés korlátozásának haladéktalan felszámolására szólítja fel Kövér László parlamenti házelnököt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), miután a napokban kiderült, hogy a házelnök döntése alapján már több mint 60 embert tiltottak ki a Parlamentből. A kitiltottak jelentős része újságíró, tudósító, akik emiatt akadályozva vannak az Országgyűlésben zajló eseményekről való szabad tájékoztatásban. A MÚOSZ hétvégén közzétett állásfoglalása szerint Kövér László az alkotmányt (illetve az alaptörvényt) és a médiatörvényt is súlyosan megsértve akadályozza a parlamenti tudósítók munkáját. Az újságírószövetség arra is emlékeztette Kövér Lászlót, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága februárban egy hasonló, macedóniai vitás kérdésben kimondta: nem egyeztethető össze az uniós joggal az újságírók parlamenti kitiltása. (Kitiltásra csak közbiztonságot vagy képviselőket fenyegető veszély esetén lehet jogszerűen sort keríteni.)

A MÚOSZ idéz az alaptörvényből:

Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit

A médiatörvény sarkalatos rendelkezései közül pedig azt a részt idézi újságírószövetség, ami alapján

a médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.

A MÚOSZ emlékeztet rá, hogy az idézett passzusok olyan kétharmados törvények, amelyeket alacsonyabb rendű jogi szabályozással nem lehet felülírni. Sem az alkotmány, sem a médiatörvény, sem az országgyűlési törvény nem telepít semmilyen sajtókorlátozó jogkört a házelnökhöz, az országgyűlési törvény (sarkalatosnak nem minősülő) rendelkezései mindössze azt mondják ki: „Az Országház, az Országgyűlés Irodaháza, valamint az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületek területére történő belépést a házelnök engedélyez.”

Ha a parlament elnöke rendészeti jogkörében korlátozza a parlamenti tudósítók munkáját, azzal a MÚOSZ szerint nyilvánvalóan megsérti az alkotmánynak és a médiatörvénynek az újságírói munka végzését garantáló, magasabb rendű előírásait, valamint a szabad tájékozódáshoz való állampolgári alapjogot is.

A MÚOSZ állásfoglalása azzal zárul, hogy a közjogi méltóságoknak nem az önkényes jogértelmezésben, hanem a magyar törvények betartásában kellene példát mutatniuk. Arra az esetre, ha erre nem hajlandók, a MÚOSZ jogi lépésekre is készen áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik