Belföld

Az újságírókon keresztül a tájékozódás lehetőségét támadják

Sajtószakmai szervezetek tiltakoznak azután, hogy a 444 munkatársát a Fidesz „nemzeti konzultációs” fórumán inzultálták.

Közös közleményben tiltakozott négy sajtószakmai szervezet, a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete azután, hogy a 444 munkatársát, Halász Júliát pénteken a Fidesz „nemzeti konzultációs” fórumán a rendezők inzultálták.

A szakmai szervezetek szerint ilyesmi korábban nem volt elképzelhető, de ez a hozzáállás mára egy sorozat részévé vált. A sajtó munkatársai elleni erőszak nemcsak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak – írják, hozzátéve, hogy mindenkinek rosszabb lesz, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen.

Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják. Ez elfogadhatatlan

– áll a közleményben, melyben a négy szervezet kifejti: az erőszak az egyénen és az újságírószakmán keresztül a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti, a társadalom működését támadja.

Hangsúlyozzák, hogy az Alaptörvény és a médiatörvény különleges védelemben részesíti a munkáját végző újságírót, a közhatalom képviselőit pedig együttműködésre kötelezi a sajtó képviselőivel.” Egy nyilvános eseményen a kiküldött újságírónak joga van jelen lenni, kép- és hangfelvételt készíteni. Ebben őt jogszerűen nem lehet megakadályozni, mindaddig, amíg ő maga jogszerűen végzi munkáját” – írják.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a hatályos polgári törvénykönyv szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez, ahogy azt is szabadon megválaszthatja az újságíró, hogy a közlésnek milyen formáját, a tudósításnak milyen technikáját preferálja.

A sajtószakmai szervezetek szolidaritást vállalnak a jogsérelmet szenvedett újságírókkal és ezt kérjük azoktól is, akik számunkra a legfontosabbak: a közönségtől, az olvasóktól, nézőktől, hallgatóktól

– írják a sajtószakmai szervezetek, amelyek azt ígérik, hogy a továbbiakban minden hasonló esetben a jog eszközeivel fognak fellépni a jogsértést elkövető személyek ellen. „Az újságíróknak pedig a lehető leghamarabb képzést szervezünk az ilyen helyzetekben követendő viselkedésről és a rendelkezésükre álló lehetőségeikről” – zárul a közlemény.

Az incidens miatt szombaton tüntetést tartottak a Fidesz újbudai irodájánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik