Média
Budapest, 2005. október 17.
Börzsönyi Gábor vágó a vágószobában. Egy újabb kereskedelmi tv-csatorna kezdi meg kísérleti adását novembertől. A Story névre keresztelt csatorna napi 18 órában az Amos műholdról sugározza már kísérleti adását és a tervek szerint minden kábelháztartásban fogható lesz, legkésőbb január 01-től a külföldi és magyar sztárokról szóló szórakoztató műsora. 
MTI Fotó: Balaton József

Bírságot kapott a Story TV

A Médiatanács eheti ülésén ezenkívül hét online műsorszám támogatásáról is döntöttek, valamint rádiós frekvenciapályázatokkal foglalkoztak.
Korábban a témában:

A Médiatanács eheti ülésén 570 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a Digital Media and Communications Zrt.-t – a Story4, a Story 5 és a Galaxy Tv médiaszolgáltatóját – mivel a 2016. október–decemberi reklámhangerősség hatósági vizsgálat eredménye szerint a médiaszolgáltató megsértette a törvényi előírásokat, azaz túl hangosan sugározta a televíziós reklámjait a reklámblokkot megelőző műsorszámhoz képest.

A Médiatanács eheti ülésén elfogadta továbbá a Derecske 94,7 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, a dokumentumot a testület tíz munkanapon belül közzéteszi honlapján.

A Keszthely 99,4 MHz helyi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázati eljárásban a Médiatanács hiánypótlásra kérte fel az LB Rádió Kft.-t, míg a jelenlegi műsorszolgáltató Helikon Rádió Kft. pályázatát alaki érvénytelenség miatt elutasította. Alaki érvénytelenség miatt ugyancsak megtagadta a Helikon Rádió Kft. pályázati nyilvántartásba vételét a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség esetében, a dtm Media Hungary Kft.-t pedig hiánypótlásra hívta fel.

A Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására – hiánypótlás után – pályázati nyilvántartásba vették a „B & T” Kft.-t, a Fehérvár Rádió Kft.-t. Gong Rádió Kft. és a VLNC FM Rádió Kft. pályázatát viszont alaki érvénytelenség miatt elutasították – derül ki a grémium pénteki tájékoztatásából.

Online műsorszámokat támogat a Médiatanács

A Médiatanács azt is bejelentette, hogy a bírálóbizottság ajánlása alapján a 2016-os Neumann János pályázat második fordulójában hét, online platformra tervezett audiovizuális tartalom támogatásáról döntött összesen 6,95 millió forint értékben a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A műsorszámokat fél éven belül kell elkészíteni, és legalább egy éven át HD minőségben, reklámok nélkül hozzáférhetővé kell tenni a  pályázatban megjelölt internetes oldalon.

A nyertes pályázók közül kettő határon túli: a Filmtett Egyesület Kulisszák mögött, kamera előtt című alkotása erdélyi filmszínészportrék, összesen hat színész pályaképének bemutatását tűzte ki célul. A film a kulturpart.hu-n lesz látható. A Media Index Egyesület Made in Erdély című riportsorozatából a második évadot forgathatja le; az erdélyi brandekről, márkákról szóló széria a karpatpress.hu-n várható.

Az Index videooldalán, az Indavideón lesz a bemutatója annak a háromrészes dokumentumsorozatnak, amely kamasz szereplőkkel a virtuális világ erősödése mentén eltűnő valós barátságok, az elmagányosodás és tét nélküli emberi kapcsolatok kiaknázatlan lehetőségeiről szól, Embert barátjáról címmel. A Magyar Idők Online készítésében valósul meg a Tiltott kastélyok 1. című riportsorozat, amely történelmi erdélyi családok – első részben a Bánffyk – egyszerre reménytelen, ugyanakkor hősies harcával foglalkozik életútinterjúkon és dokumentumokon keresztül. Fiatal nagycsaládok egy-egy napját követi végi az a portré-reality sorozat, amely a bonumtv.hu-n lesz látható: a Nagycsalád, kisközösség című 4×8 perces kisfilmek olyan példákat igyekeznek állítani a mai fiatalság elé, amelyek bizonyítják, hogy a karrier és a család nem összeegyeztethetetlen fogalmak.

A Vásárhelyi Televízió online oldalára készül a tízrészes Kísérletek a fizika hőskorából elnevezésű ismeretterjesztő sorozat, amely a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium országosan is egyedülálló, 152 éves fizikaszertárában található muzeális eszközöket mutatja be természettudományi kísérletekkel körítve. A Virtuális szakmunkás előkészítő című sorozat 5×5 perces részekből áll, és asztalosipari ismeretekkel keltené fel felső tagozatos fiúk figyelmét. Az ismeretterjesztő az ikonstudio.hu-n lesz megtekinthető.

A Médiatanács az Escher Károly elnevezésű, magyar vonatkozású és váratlanul bekövetkező, így előre nem látható, ad-hoc események számára fenntartott azonnali, helyszíni forgatási munkálatokat biztosító pályázatán 1,64 millió forinttal támogatja a Majd egyszer elmondom… című dokumentumfilmhez készülő felvételeket. Fátyol Hermina rendező filmjének alapját az az 1980-ban történt baleset adja, amelyben Hajas Tibor, a hetvenes évek alternatívművész-világának meghatározó tagja életét veszítette. Amikor 2016 decemberében kiderült, hogy a baleset – amelynek körülményei előre eltervezett performanszt valószínűsítettek – három túlélője közül a sofőr agydaganatban szenved, a szerencsétlenségről eltérő emlékképekkel élő szereplőkben megérett az elhatározás a magyar underground történetének egyik elképesztő epizódjának tisztázására.

Döntés született arról is, hogy a Médiatanács összesen 2,8 millió forint felajánlásával hozzájárul a szolnoki, október 12–15-i Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválhoz: ezen belül 2,5 millió forint értékben támogatja a fesztiváldíjakat, kiemelten a fiatal filmesek legjobb műveinek elismerését, és 300 ezer forint értékben díjat ajánl fel a fesztivált népszerűsítő logófilm készítését ösztönző pályázat nyerteseinek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.