Média

TV2-közeli vezetővel erősíthet a Story TV

Egy, a 24.hu birtokába került hivatalos dokumentum szerint a korábban az RTL, jelenleg a TV2 legnagyobb műsorbeszállítójaként ismert, a milliárdos Rákosi Tamáshoz tartozó IKO csoportnál, valamint Dirk Gerkensnek, a TV2 vezérigazgatójának dolgozó cégvezető, Enyedi András is bekerülhet a Story TV igazgatóságába. Ez tovább erősíti azokat a találgatásokat, hogy a Story TV a TV2 közelébe kerülhet. Csák Ambrus, a Story TV bejegyzés alatt álló vezetője szerint azonban nem érdemes tulajdonosváltást belelátni a fejleménybe.

Néhány nappal ezelőtt megírtuk: óriási harc kezdődött a Story TV irányításáért. Visszahívták például a televízió irányításában alapításától kezdve résztvevő, kisebbségi tulajdonrésszel is rendelkező Borsány-Gyenes Andrást a Story 4, a Story 5 és a Galaxy TV-t működtető Digital Media and Communications Zrt. (DMC) igazgatóságából, csakúgy mint Szőke Gábor igazgatósági tagot, akiknek státusza a cégjegyzék szerint jelenleg “törlés alatt”Borsány-Gyenes felfüggesztett vezérigazgató és törlés alatt álló igazgatósági tag megkeresésünkre a korábbi cikk során közölte, hogy a lépés mögött szerinte az húzódik meg, hogy a Story-csatornákat a többségi tulajdonos el akarja adni, méghozzá a TV2 közelébe. A visszahívott igazgatósági tag és kisebbségi tulajdonos az egész visszahívást a cég alapszabályába ütközőnek tartja, mivel a három fős igazgatóságba két igazgatót a kisebbségi tulajdonosok jelölhetnének, vagyis övék voltak a menedzsmentjogok, amit a többségi tulajdonos úgymond elvont tőlük a menesztéskor, ezért Borsány-Gyenesék az ügyben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek. Tehát a bíróságnak kell eldöntenie, hogy jogszerű volt-e a decemberi közgyűlés, ahol minderről határoztak. Ezen a közgyűlésen nevezték ki egyébként cégvezetőnek a korábban a pénzügyi világban tevékenykedő, egy ideje pedig a Project029 gazdasági vezetőjeként dolgozó Csák Ambrust, valamint egy televíziós reklámértékesítőt, Ürögdi Zalánt. Az igazgatóság tagjainak száma a visszahívásokkal mindössze egy főre csökken az alapszabály szerinti három helyett, hiszen egyedül Virágh Márton maradt igazgatósági tag. A tévétársaságnál ezek után meglehetősen faramuci helyzet alakult ki, ugyanis az igazgatóság változásbejegyzése még nem lépett hatályba, az új vezetőség kinevezése függőben van.

A jelenleg bejegyzés alatt álló, magát a cég jogszerű vezetőjének tartó Csák Ambrus ugyancsak korábban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy Borsány-Gyenest nem tulajdonosváltás miatt hívták vissza, hanem egyszerűen személycseréről van szó. Azt mondta, a tévé eladása most nincs napirenden. Szerinte egyébként a Borsány-Gyeneséket menesztő közgyűlés szabályszerűen zajlott.

A konkurencia emberét ültetnék az igazgatóságba

Most viszont olyan dokumentumok kerültek birtokunkba, melyek azt mutatják, hogy közeledhet egymáshoz a Story TV és a TV2 csoport, pontosabban a TV2 legnagyobb műsorbeszállítójaként is ismert IKO csoport, melynek tulajdonosa a leggazdagabb magyarok toplistáján szereplő Rákosi Tamás, a TV2 Zrt. új igazgatósági tagja. Ugyanis a minap egy olyan, taggyűlés összehívását kezdeményező dokumentumot kaptunk, melyet Virágh Márton, a Story TV többségi tulajdonával rendelkező Mazaj Media Kft. ügyvezetője látott el aláírásával tavaly december 27-én. Ebben az ügyvezető azt tanácsolja az általa összehívni kívánt taggyűlésnek, hogy a Story TV igazgatóságába az alábbi személyek közül válasszanak két igazgatósági tagot:

  • May József (ő rég óta televíziós reklámértékesítéssel foglalkozik a Story TV-nél értékesítési igazgatóként)
  • Mauer Andor (ő jelenleg az 576 Kbyte ügyvezetője, egyébként korábban a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója volt)
  • Enyedi András (ő az IKO Kábeltelevízió ügyvezetője)
  • Csák Ambrus Pál (Project029 Kft. gazdasági vezető)

A fenti listából érdemes kiemelni Enyedi Andrást. Enyedi ugyanis az előbb említett IKO-csoporthoz tartozó IKO Kábeltelevízió Kft. ügyvezetője. Az, hogy Enyedi neve egyáltalán felmerült, önmagában azért is meglepő, mert így tulajdonképpen egy olyan személy kapna rálátást a cég belső ügyeire, aki annak a Rákosi Tamásnak az embere az IKO-nál, aki köztudottan jó viszonyt ápol Dirk Gerkensszel, az Andy Vajna kormánybiztos fémjelezte TV2 vezérigazgatójával. Vagyis az IKO a Story TV konkurenciájának számító TV2-hez áll meglehetősen közel. Ráadásul Enyedi Andrásról Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója maga nyilatkozta egy 2016 novemberi interjúban, hogy most is együtt dolgoznak:

Azok az emberek, akik az RTL kábelportfólióját sikerre vitték, Fischer Gábor és Enyedi András, most is nekem dolgoznak, és elhatároztuk, hogy a startvonalról elindulva felépítjük a TV2 Csoport kábelportfólióját.

Csák: nem érdemes belemagyarázni semmit

Megkérdeztük a témáról Csák Ambrust, a Story TV bejegyzés alatt álló cégvezetőjét is. Legelőször is azt, hogy igaz-e, hogy Enyedi András neve valóban felmerült, illetve ha igen,  ez nem támasztja-e alá azt a teóriát, hogy a konkurens TV2 közeléből készülnek felvásárolni a televíziót, illetve nem okoz-e feloldhatatlan helyzetet, hogy a vetélytárs tévétársasághoz erősen kapcsolódó személy neve egyáltalán felmerül, hiszen a Story TV egyik konkurense a TV2 csoporthoz tartozó Izaura TV.

Csák Ambrus e-mailben azt válaszolta, hogy tulajdonosi szándék a Story TV folyamatos erősítése minden területen. A jelenlegi helyzetben a csatorna érdeke a szakmaiság fokozása, így a menedzsment újraépítése, amely a piaci kihívásokra, trendekre gyorsabban, hatékonyabban tud válaszolni és megfelelő kapcsolati tőkével rendelkezik a média területén. Ezen elvárások figyelembevételével kerültek kiválasztásra a jövőbeli jelöltek. Hozzátette:

Teljesen természetes, hogy a vezetők a média területéről érkeznek, így elkerülhetetlenül van üzleti vagy egyéb kapcsolatuk más piaci szereplővel. Azonban ebbe belemagyarázni bármilyen felvásárlási szándékot, teljességgel lehetséges, viszont nem tényszerűen helytálló.

Csák hozzátette: a konkurenciáról, versenytársról a Story TV cégvezetése nem kíván egyesével nyilatkozni, de leszögezte, hogy a nézőkért folytatott küzdelem sikerességének alapja a független hatékony menedzsment. Csák Ambrus azt is mondta, a cég a vezetésében történő változásokat belső ügynek tekinti, ezért a folyamatban lévő ügyek lezárta után fogják a sajtót értesíteni a változásokról.

Felhívtuk Enyedi Andrást

Egyébként még kedden este telefonon utolértük Enyedi Andrást is, hogy megkeresték-e a Story TV-től, illetve tud-e arról, hogy a neve szerepel az előterjesztésben. Annyit mondott, hogy mivel a TV2-nél dolgozik, így nem nyilatkozhat, mivel nem szeretne semmiféle érdeksérelmet elkövetni.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik