Média
Budapest, 2005. október 17.
Börzsönyi Gábor vágó a vágószobában. Egy újabb kereskedelmi tv-csatorna kezdi meg kísérleti adását novembertől. A Story névre keresztelt csatorna napi 18 órában az Amos műholdról sugározza már kísérleti adását és a tervek szerint minden kábelháztartásban fogható lesz, legkésőbb január 01-től a külföldi és magyar sztárokról szóló szórakoztató műsora. 
MTI Fotó: Balaton József

TV2-közeli vezetővel erősíthet a Story TV

Egy, a 24.hu birtokába került hivatalos dokumentum szerint a korábban az RTL, jelenleg a TV2 legnagyobb műsorbeszállítójaként ismert, a milliárdos Rákosi Tamáshoz tartozó IKO csoportnál, valamint Dirk Gerkensnek, a TV2 vezérigazgatójának dolgozó cégvezető, Enyedi András is bekerülhet a Story TV igazgatóságába. Ez tovább erősíti azokat a találgatásokat, hogy a Story TV a TV2 közelébe kerülhet. Csák Ambrus, a Story TV bejegyzés alatt álló vezetője szerint azonban nem érdemes tulajdonosváltást belelátni a fejleménybe.
Korábban a témában:

Néhány nappal ezelőtt megírtuk: óriási harc kezdődött a Story TV irányításáért. Visszahívták például a televízió irányításában alapításától kezdve résztvevő, kisebbségi tulajdonrésszel is rendelkező Borsány-Gyenes Andrást a Story 4, a Story 5 és a Galaxy TV-t működtető Digital Media and Communications Zrt. (DMC) igazgatóságából, csakúgy mint Szőke Gábor igazgatósági tagot, akiknek státusza a cégjegyzék szerint jelenleg “törlés alatt”Borsány-Gyenes felfüggesztett vezérigazgató és törlés alatt álló igazgatósági tag megkeresésünkre a korábbi cikk során közölte, hogy a lépés mögött szerinte az húzódik meg, hogy a Story-csatornákat a többségi tulajdonos el akarja adni, méghozzá a TV2 közelébe. A visszahívott igazgatósági tag és kisebbségi tulajdonos az egész visszahívást a cég alapszabályába ütközőnek tartja, mivel a három fős igazgatóságba két igazgatót a kisebbségi tulajdonosok jelölhetnének, vagyis övék voltak a menedzsmentjogok, amit a többségi tulajdonos úgymond elvont tőlük a menesztéskor, ezért Borsány-Gyenesék az ügyben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek. Tehát a bíróságnak kell eldöntenie, hogy jogszerű volt-e a decemberi közgyűlés, ahol minderről határoztak. Ezen a közgyűlésen nevezték ki egyébként cégvezetőnek a korábban a pénzügyi világban tevékenykedő, egy ideje pedig a Project029 gazdasági vezetőjeként dolgozó Csák Ambrust, valamint egy televíziós reklámértékesítőt, Ürögdi Zalánt. Az igazgatóság tagjainak száma a visszahívásokkal mindössze egy főre csökken az alapszabály szerinti három helyett, hiszen egyedül Virágh Márton maradt igazgatósági tag. A tévétársaságnál ezek után meglehetősen faramuci helyzet alakult ki, ugyanis az igazgatóság változásbejegyzése még nem lépett hatályba, az új vezetőség kinevezése függőben van.

A jelenleg bejegyzés alatt álló, magát a cég jogszerű vezetőjének tartó Csák Ambrus ugyancsak korábban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy Borsány-Gyenest nem tulajdonosváltás miatt hívták vissza, hanem egyszerűen személycseréről van szó. Azt mondta, a tévé eladása most nincs napirenden. Szerinte egyébként a Borsány-Gyeneséket menesztő közgyűlés szabályszerűen zajlott.

A konkurencia emberét ültetnék az igazgatóságba

Most viszont olyan dokumentumok kerültek birtokunkba, melyek azt mutatják, hogy közeledhet egymáshoz a Story TV és a TV2 csoport, pontosabban a TV2 legnagyobb műsorbeszállítójaként is ismert IKO csoport, melynek tulajdonosa a leggazdagabb magyarok toplistáján szereplő Rákosi Tamás, a TV2 Zrt. új igazgatósági tagja. Ugyanis a minap egy olyan, taggyűlés összehívását kezdeményező dokumentumot kaptunk, melyet Virágh Márton, a Story TV többségi tulajdonával rendelkező Mazaj Media Kft. ügyvezetője látott el aláírásával tavaly december 27-én. Ebben az ügyvezető azt tanácsolja az általa összehívni kívánt taggyűlésnek, hogy a Story TV igazgatóságába az alábbi személyek közül válasszanak két igazgatósági tagot:

  • May József (ő rég óta televíziós reklámértékesítéssel foglalkozik a Story TV-nél értékesítési igazgatóként)
  • Mauer Andor (ő jelenleg az 576 Kbyte ügyvezetője, egyébként korábban a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója volt)
  • Enyedi András (ő az IKO Kábeltelevízió ügyvezetője)
  • Csák Ambrus Pál (Project029 Kft. gazdasági vezető)

A fenti listából érdemes kiemelni Enyedi Andrást. Enyedi ugyanis az előbb említett IKO-csoporthoz tartozó IKO Kábeltelevízió Kft. ügyvezetője. Az, hogy Enyedi neve egyáltalán felmerült, önmagában azért is meglepő, mert így tulajdonképpen egy olyan személy kapna rálátást a cég belső ügyeire, aki annak a Rákosi Tamásnak az embere az IKO-nál, aki köztudottan jó viszonyt ápol Dirk Gerkensszel, az Andy Vajna kormánybiztos fémjelezte TV2 vezérigazgatójával. Vagyis az IKO a Story TV konkurenciájának számító TV2-hez áll meglehetősen közel. Ráadásul Enyedi Andrásról Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója maga nyilatkozta egy 2016 novemberi interjúban, hogy most is együtt dolgoznak:

Azok az emberek, akik az RTL kábelportfólióját sikerre vitték, Fischer Gábor és Enyedi András, most is nekem dolgoznak, és elhatároztuk, hogy a startvonalról elindulva felépítjük a TV2 Csoport kábelportfólióját.

Csák: nem érdemes belemagyarázni semmit

Megkérdeztük a témáról Csák Ambrust, a Story TV bejegyzés alatt álló cégvezetőjét is. Legelőször is azt, hogy igaz-e, hogy Enyedi András neve valóban felmerült, illetve ha igen,  ez nem támasztja-e alá azt a teóriát, hogy a konkurens TV2 közeléből készülnek felvásárolni a televíziót, illetve nem okoz-e feloldhatatlan helyzetet, hogy a vetélytárs tévétársasághoz erősen kapcsolódó személy neve egyáltalán felmerül, hiszen a Story TV egyik konkurense a TV2 csoporthoz tartozó Izaura TV.

Csák Ambrus e-mailben azt válaszolta, hogy tulajdonosi szándék a Story TV folyamatos erősítése minden területen. A jelenlegi helyzetben a csatorna érdeke a szakmaiság fokozása, így a menedzsment újraépítése, amely a piaci kihívásokra, trendekre gyorsabban, hatékonyabban tud válaszolni és megfelelő kapcsolati tőkével rendelkezik a média területén. Ezen elvárások figyelembevételével kerültek kiválasztásra a jövőbeli jelöltek. Hozzátette:

Teljesen természetes, hogy a vezetők a média területéről érkeznek, így elkerülhetetlenül van üzleti vagy egyéb kapcsolatuk más piaci szereplővel. Azonban ebbe belemagyarázni bármilyen felvásárlási szándékot, teljességgel lehetséges, viszont nem tényszerűen helytálló.

Csák hozzátette: a konkurenciáról, versenytársról a Story TV cégvezetése nem kíván egyesével nyilatkozni, de leszögezte, hogy a nézőkért folytatott küzdelem sikerességének alapja a független hatékony menedzsment. Csák Ambrus azt is mondta, a cég a vezetésében történő változásokat belső ügynek tekinti, ezért a folyamatban lévő ügyek lezárta után fogják a sajtót értesíteni a változásokról.

Felhívtuk Enyedi Andrást

Egyébként még kedden este telefonon utolértük Enyedi Andrást is, hogy megkeresték-e a Story TV-től, illetve tud-e arról, hogy a neve szerepel az előterjesztésben. Annyit mondott, hogy mivel a TV2-nél dolgozik, így nem nyilatkozhat, mivel nem szeretne semmiféle érdeksérelmet elkövetni.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

cute asian baby girl has rash and allergy on neck skin from mosquito bite and sucking blood while playing outdoor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.