Üzleti tippek

Hülye, aki nem ünnepel – százmillióért

Százmillió forintra büntette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a Media Marktot, mert véleménye szerint a „Hülye, aki nem ünnepel” reklámkampány káros a gyerekek értékítéletének fejlődésére- írja a Napi gazdaság.

A fogyasztóvédelem szerint a 2007. május és június közötti időszakban folytatott reklám silány kifejezésmódja a gyermekeknél értékrendbeli torzulást, értékzavart idézhet elő. A bemutatott hamis értékrend a gyermekek személyiségét, erkölcsi fejlődését és erkölcsi érzékét „nagymértékben hátrányosan” befolyásolja – indokolja a hivatal a büntetést.

A százmililós bírság mellett a regionális fogyesztóvédelmi hatóságok összesen 2,6 millió forintbüntetést róttak ki köztéri reklámozókra ugyanezen ügy miatt. Ám a kampányban részt vevő elektromos médiumokat a hatóság „nem piszkálta” – írja a lap. Az Önszabályozó Reklámtestület először kifogástalannak minősítette a kampányt, majd a támadások után úgy fogalmazott: a tévés szpotokból kiderül, valójában miért használják a szlogent, az óriásplakátokról azonban nem.

Maurer Andor, a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója értetlenül fogadta a bírságolást. A cég a kampány előtt kikérte a reklámtestület véleményét, amely nem talált benne etikai kifogást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik