Média

Új munkaszerződést íratnak alá az egykori MSZP-székházba költöző Népszava szerkesztőségével

Információink szerint kedd délután szerkesztőségi tájékoztató értekezletet tartott a tulajdonoscserén áteső Népszava vezetősége, Horváth László és Gál J. Zoltán, akik ismertették a közeljövő terveit. A tulajdonos kilétét viszont továbbra sem fedték fel, még a lap újságírói előtt sem.

Kedden – épp azokban az órákban, amikor a 24.hu-n megjelent, hogy a napokban végre megalakult a liechtensteini XXI Century Invest AG – végre némi tájékoztatást kaptak a Népszava munkatársai arról, mire számíthatnak a közeljövőben. Erre mostanáig annak ellenére nem került sor, hogy már több mint egy hónapja annak, hogy október 20-án bejelentették, egy liechtensteini bejegyzés alatt álló vállalat, a XXI Century Invest AG megvásárolja a Népszava napilap kiadási jogait, valamint a Geomédia kiadót, mely olyan lapokat jelentet meg mint például a Szabad Föld és a vasárnapi zárvatartás bevezetése óta szombatonként megjelenő Vasárnapi Hírek című újság.

A tulajdonosváltás bejelentésekor Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője – aki feladatául kapta azt is, hogy készítse elő a Népszava és a Vasárnapi Hírek összeolvasztását – egy, a 24.hu-n október 20-án megjelent interjúban még arról beszélt, hogy a bejelentést követő egy héten belül felkeresik a Népszava szerkesztőségét, és tájékoztatást adnak az újságíróknak a közeljövőről. Erre azonban nagyon sokáig nem került sor, ráadásul azóta több olyan ellentmondásos információ is megjelent, amelyek meglehetősen nyugtalanítónak hatottak azok számára, akik a Népszava és a többi lap fennmaradását szeretnék. Ilyen körülmény volt például, hogy sokáig annak se látszott nyoma, hogy az említett liechtensteini cég, azaz a lapok leendő anyavállalatának megalakulását egyáltalán elindították volna, a XXI Century Invest AG-nek nyoma sem volt. Emellett máig nem tisztázott, konkrétan kik is állnak a lapokat felvásárló cég mögött. (Lásd erről bővebben a 24.hu-n többrészes cikksorozatunkat.)

Marquarddal megszakadtak a tárgyalások

Kedden viszont egy informátorunk szerint szerkesztőségi értekezlet volt a Népszavában, amelyet Horváth László (ő több Geomédia-lap főszerkesztője és a Geomédia vezetője, valamint az idén szeptemberben létrehozott magyar cég, a XXI. Század Média Kft. ügyvezetője) és Gál J. Zoltán tartottak. Az új tulajdonosok azonban a jelek szerint továbbra is inkognitóban maradnának, ugyanis ezúttal sem mentek el bemutatkozni, Horváthék pedig az új tulajdonosok kilétével kapcsolatban csak a korábbi hírekből már jól ismert mondatokat ismételték meg, hogy egy liechtensteini cég a vevő, akinek a nevében Daniel Vogt írta alá a szerződést.

Illetve annyi hangzott még el, hogy a befektetők képviselői állítólag azután jelentkeztek be a lap megvásárlására, hogy a Jürg Marquarddal korábban folytatott tárgyalások megszakadtak, illetve amikor kiderült, hogy a konkurens Népszabadságot bezárta az ugyancsak tulajdonost váltott Mediaworks. Az új tulajdonosok állítólag meglátták a potenciált egy erős ellenzéki lapban. A keddi értekezleten Horváthék hangoztatták továbbá, hogy a szerződést aláíró Daniel Vogtnak nincs köze a Fidesz-kormányhoz. De konkrét nevek állítólag nem derültek ki tegnap sem, ki áll a XXI Century Invest AG mögött.

Egyelőre mindenkit átvesznek, majd a jövő héten átdobozolnak a néhai MSZP-székházba

Forrásunk elmondta még, hogy a szerkesztőségi értekezleten bejelentették:

egyelőre minden népszavás dolgozót átvesz a magyarországi alapítású XXI. Század Média Kft., állítólag azonos szerződéses körülmények mellett, mint eddig.

A szerződések aláírása már szerdán, azaz november 30-án elkezdődik, és elsejétől már az új cégben kerülnek állományba a dolgozók.

A keddi szerkesztőségi összejövetelen ígéret hangzott el továbbá, hogy jövő szombaton a szerkesztőség átköltözik a Jókai utca 6. szám alá, az egykori MSZP-székházba, ahol “egy pöpecül kinéző”, egy emeletet elfoglaló newsroomba költöznek, ahol együtt dolgoznak majd a Népszava és a Vasárnapi Hírek munkatársai a két lap integrációját követően.Bejelentették az értekezleten azt is, hogy új arculat is lesz, egységesítik az online szerkesztőségeket is, és összesen egy 50-60 fős szerkesztőség jön majd létre a január-februárra lezáruló integrációt követően.

Terveik szerint egykori Népszabadság-dolgozókat is átvesznek majd, de konkrét neveket ezzel kapcsolatban egyelőre nem mondtak.

Tíz év alatt negyedére esett a Népszava vásárlóinak száma

Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küszködő Népszava példányszáma jelenleg 10-11 ezer körül mozog, míg egy évvel korábban még 14 ezer volt, 2010 negyedik negyedévében 19 ezer. Lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves adatokra) is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében tíz év alatt negyedelődött a lapot megvásárló tábor. A Vasárnapi Hírek 2016. első negyedéves értékesített példányszáma 18 ezer volt. A Szabad Földből több mint 71 ezer példány kelt el a MATESZ mérése alapján. Az említett lapok példányszámának esése azonban nem egyedüli, hiszen éppen tegnap írtuk meg: néhány pozitív kivételtől eltekintve szinte az összes magyarországi sajtópiaci termék lejtmenetben volt az elmúlt egy évben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik