Média

Népszabadság-gate: megszólalt a Magyar Lapkiadók Egyesülete

Népszabadság
Népszabadság
A magyarországi lapkiadókat tömörítő egyesület közleményben tiltakozik, amiért a Mediaworks médiavállalat szerintük több ponton is súlyosan megalázta a Népszabadság újságíróit.

A körülbelül 40 Magyarországon működő lapkiadót, köztük egyébként a Mediaworks-céget is tagjai között tudó Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) közleményben ítélte el kedden, ami a Mediaworks kiadónál, illetve a Népszabadság kapcsán történt az elmúlt időszakban. Mint írják, az online- és nyomtatott médiaipar ágazati szakmai szervezeteként fennállása alatt mindig is határozottan kiálltak a sajtószakma egésze mellett, ezért az MLE a Népszabadság megjelenésének felfüggesztése óta folyamatosan kereste a kapcsolatot a kiadó illetékeseivel, annak érdekében, hogy szakmai támogatásáról biztosítsa és a lap működési alternatívája, új koncepciója mielőbb kialakulhasson. Emellett továbbra is mediációs lehetőséget kínálnak a szerkesztőség és a kiadó vezetősége számára szükség esetén. Azonban sajnálattal állapítják meg, hogy továbbra sem volt lehetőségük a „felelős“ kiadóval tárgyalni.

Leszögezték, hogy bár a tulajdonos/kiadó döntésének motivációját vizsgálni nem áll módjukban, vállalkozásához fűződő döntési szabadsága nem korlátozható, határozott álláspontjuk ugyanakkor, hogy a felelős kiadó nemcsak nevében felelős. 

Azt is írják, hogy

  1. elfogadhatatlannak találják azt a módszert, eljárást, ahogy a lap megszüntetését intézik,
  2. az újságíró hivatás egészére nézve méltatlannak találják azt az eljárást, ahogyan a tulajdonosi döntést a munkatársak tudomására hozták, megakadályozva őket a napi alkotó munkájuk végzésében, méltatlan, ahogyan semmibe veszik a lap munkatársainak emberi és munkavállalói méltóságát.
  3. a megvalósítás módja súlyosan rombolja a kiadói szakma hitelességét, a társadalom, az olvasók, az előfizetők, a kommunikációs cégek, hirdetők és a munkavállalók körében.

Ettől a hibás, káros gyakorlattól az MLE elhatárolódik és ismételten felhívja a felelős kiadó és munkáltató figyelmét, hogy valódi tárgyalások útján haladéktalanul rendezze a munkavállalók helyzetét

– áll a közleményben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik