Média

Példás gyorsasággal döntött a GVH az Opimus-Mediaworks felvásárlásról

mediaworks
mediaworks
Október 17-én érkezett be a Gazdasági Versenyhivatalhoz az Opimus Press kérelme a Mediaworks felvásárlására, pár nap múlva pedig már meg is született a fúziós engedély.

Magyarország legnagyobb sajtópiaci cége lesz árbevétel alapon a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester közelébe kerülő Mediaworks médiavállalat és ezáltal az Opimus Press, sőt  a teljes – a televíziós szegmenst is magába foglaló – médiapiacon is megszerzik az előkelő második helyet, mivel csak az RTL Magyarország előzi meg őket az idei évben.

A külső szemlélő számára nagy jelentőségűnek tűnő tranzakcióról a GVH mégis alig pár nap, kevesebb mint 7 munkanap alatt el tudta dönteni, hogy az adás-vétellel nem torzul a szabad piaci verseny a magyar médiapiacon, ezért annak jogi akadálya nincsen. Ez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sajtóosztályának a 24.hu kérdéseire adott válaszból derül ki.

A GVH Versenytanácsához tájékoztatásuk szerint idén október 17-én érkezett be az Opimus Press Zrt.-től a Mediaworks Hungary tulajdonjogának felvásárlására irányuló kérelem, amire a GVH október 25-én, vagyis 7 munkanappal később már áldását is adta. Ennek köszönhetően jelenthették be tegnap tőzsdezárás után, hogy az Opimus egyedüli irányítást szerzett a médiavállalatban, mely olyan lapoknak a kiadója mint a Világgazdaság, a Manager Magazin, a Nemzeti Sport, a felfüggesztett Népszabadság, illetve számtalan megyei lapot és egyéb magazint is érint az ügylet.

Egyszerű fúzió

A GVH sajtóosztályán fontosnak tartották hozzátenni, hogy a gyors elbírálás nem rendkívüli: idén január elsejétől ugyanis “az egyszerűbb fúziók ügyintézési határideje 30 napról 8 napra csökkent”. 

A GVH ügyintézési határidejét is érintette a 2016. január elsején hatályba lépett, közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosítás, ami szerint 8 napon belül kell döntést hozni a két hónapnál rövidebb ügyintézési határidővel elbírálandó ügyekben (úgynevezett sommás eljárásokban), így a versenytörvény alapján alkalmazott, úgynevezett egyszerűsített fúziós eljárásokban is.  A GVH egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon.

Vezetői kinevezések a GVH-nál

Épp a napokban nevezte ki Áder János köztársasági elnök a GVH új vezetőit. Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi elnöke lett a Versenyhivatal elnöke november 2-i hatállyal. A GVH két elnökhelyettese Bak László és Tóth András lesz a következő hat évben. Tóth András újból betölti a Versenytanács elnöki tisztét is.

A GVH közölte a 24.hu-val azt is, hogy 2016-ban eddig 21 kérelem esetében hozott határozatot a 8 napos sommás határidőn belül.

A GVH jelezte számunkra azt is, hogy a fúzió engedélyezésével kapcsolatos határozat elérhetővé vált a honlapjukon.

A versenyhatóság egyébként korábban szintén példás gyorsasággal, de közel egy hónap alatt döntött arról idén nyáron, hogy a Mediaworks megveheti a Pannon Lapok Társaságát (PLT) a német Funke csoport leányvállalatától.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik