Média

Minden jogi akadály elhárult: a Mediaworks megveheti a Pannon Lapokat

mediaworks
mediaworks
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Mediaworks felvásárolja a a megyei lapkiadás terén meghatározó Pannon Lapok Társasága (PLT) céget. Mivel a Médiatanács ezt már hétfőn ugyancsak engedélyezte, minden akadály elhárult a felvásárlás elől. Eközben azt rebesgetik, hogy a Mediaworks céget is felvásárolhatják, méghozzá a felcsúti polgármester érdekeltsége vetett rá szemet.

Mint kés a vajon – példás gyorsasággal megkapta a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) az engedélyt a Mediaworks, hogy az megvehesse a Pannon Lapok Társasága (PLT) kiadóvállalatot. A GVH szerdai tájékoztatása szerint ugyanis két nappal azután, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szakhatósági hozzájárulást adott, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. felett, most ugyanígy döntött a GVH is. Így már semmi akadálya nincs az adás-vételi tranzakció lezárásának.

A Mediaworks július 4-én kereste meg a hatóságot versenyhatósági engedélyért, hogy megvehesse a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.-t.

Nem gond, hogy mindkét cég érdekelt a megyei lappiacon

A GVH mostani indoklása szerint az összefonódással érintett vállalkozás-csoportok egyaránt foglalkoznak nyomtatott és online sajtótermékek kiadásával, illetve hirdetési felületek értékesítésével, nyomtatott termékek terjesztésével, és coldset nyomdai szolgáltatást is nyújtanak, valamint mindkét vállalkozáscsoport foglalkozik megyei napilapkiadással, azonban e tevékenységüket különböző földrajzi piacokon végzik, így az olvasói piacon nincs olyan terület, ahol átfedés lenne a tevékenységi körök között.

GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy a két vállalkozáscsoport különböző területeken nyújt hirdetési szolgáltatást regionális (megyei) napilapokban, és az egyes megyei napilapok inkább kiegészítői, mint helyettesítői egymásnak a különböző regionális, helyi hirdetési célcsoportokat tekintve. A GVH szerint káros horizontális hatások lehetősége csak a napilapok coldset technológiával történő nyomtatása esetében (olyan eljárás, amelyet napilapok és szórólapok nyomtatásakor alkalmaznak) vetődött fel a vállalkozáscsoportok együttesen fennálló piaci részesedése miatt. A GVH döntése szerint azonban itt is kizárható a kedvezőtlen horizontális versenyhatás a tranzakció engedélyezését követően, mert jelentős szabad kapacitás van a piacon, és a piaci kereslet további szűkülésére is lehet számítani, több érdemi versenytárs marad a piacon, így egy szolgáltató-váltás nem ütközik jelentős nehézségekbe; a szolgáltatás igénybevevői vevői erővel rendelkeznek; a vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás közeli versenytársainak; külföldi nyomdák is képesek lehetnek versenynyomást gyakorolni a piacra; a megkeresett piaci szereplők nem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódással kapcsolatban.

A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, hiszen  magyarázatuk szerint az összefonódás nem hoz létre új vertikális kapcsolódást, illetve nem eredményezi a tevékenységi kör olyan bővülését, amely káros portfólió-hatásokhoz vezetne. A GVH mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

16+9 milliárd

A Mediaworks Hungary idén július 5-én jelentette be nyilvánosan, hogy megállapodott a Pannon Lapok Társasága (PLT) felvásárlásáról. A vevő 16, a bekebelezett cég évi 9 milliárd forintos árbevételt produkál. A PLT főleg egyébként a megyei lapjai miatt volt érdekes a bécsi Vienna Capital Partners (VCP), illetve Heinrich Pacina érdekeltségei közé tartozó Mediaworksnek.

A Mediaworks a Pannon Lapokat az Ost Holding GmbH-tól vásárolta meg, mely a korábban egyébként a HVG-t is tulajdonló, de a magyar piacról végül kivonuló Funke/WAZ német médiavállalat leányvállalata.

A PLT négy dunántúli megyében (Fejér, Vas, Veszprém, Zala) jelenlévő cégcsoport, négy megyei újság – a Fejér Megyei Hírlap, a Napló, a Vas Népe és a Zalai Hírlap – mellett a PLT adja ki Dunaújváros helyi napilapját, a Dunaújvárosi Hírlapot is, de helyi digitális média csatornákat is üzemeltetnek.  A PLT 500 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele közel 9 milliárd forint évente.

A vételárat üzleti titokként kezelik.

Egyre nagyobbra nő a Mediaworks, de lehet, hogy felcsúti érdekeltség lesz belőle

A vevő, a Mediaworks Magyarország legnagyobb médiavállalatai közé tartozik, több mint 16 milliárd forintos éves forgalmat tud felmutatni, és közel 650 munkavállalója van. A cég 2014 októberében jött létre, a Népszabadságon, a Világgazdaságon és a Menedzser Magazinon kívül a Mediaworks adja ki a Nemzeti Sportot, valamint nyolc megyei napilapot, emellett több női- és gasztromagazin, illetve több digitális médiatermék tulajdonosa.

A Mediaworks körülbelül másfél évvel ezelőtt azután jött létre, hogy a GVH engedélyét megszerezte a Vienna Capital Partners (VCP) és megvásárolta a magyarországi Ringier és Axel Springer érdekeltségek jelentős részét, a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több más médiaterméket, illetve leányvállalatot. Ezt a tranzakciót az indokolta, hogy a GVH korábban megakadályozta, hogy a Ringier és az Axel Springer médiacsoportok Magyarországon is egyesüljenek, ám mivel egyes termékeket az újonnan létrehozott Mediaworks tőlük megvásárolt, már nem volt versenyjogi akadálya a Ringier és az Axel Springer magyarországi egyesülésének, ekkor jött létre a Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország, amely főleg a bulvárportfólióját tartotta meg, többek között a Blikket és a Kiskegyedet.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Pannon Lapok Társasága (PLT) vezetője, Szabó Miklós idén áprilisban váratlanul távozott a cégtől.

A napokban pedig arról írt a sajtó, hogy a Mediaworksöt is bekebelezhetik. A Mediaworksre ugyanis szemetet vetetett a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc egyik üzleti érdekeltsége.

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik