Közélet

A Népszabadság Mészáros-közeli új tulajdonosa már a lap újraindítását fontolgatja

Azt írták, pénzügyi befektetőként nem kívánják a Mediaworks-lapok tartalmát befolyásolni. Közben már meg is érkeztek a kormánypárti lap emberei a céghez.

Mint azt kedd este megírtuk, a Mészáros Lőrinc-közelinek tartott Opimus Group érdekeltségébe került a Népszabadságot és 12 megyei napilapot kiadó Mediaworks Zrt.

Pénzügyi befektetők

Az Opimus Group Nyrt. honlapján közölte: a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően leánycégük, az Opimus Press Zrt. áttekintette a Mediaworks vagyoni és piaci helyzetét, és ajánlatot tett a részvények megszerzésére. A Mediaworks Zrt. tulajdonosa október 17-én elfogadta az ajánlatot, kedden pedig a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét is megkapták.

Azt írják, pénzügyi befektetőként kizárólag a Mediaworks által kiadott sajtótermékek gazdaságos fenntartására törekednek, azok tartalmát semmilyen módon nem kívánják befolyásolni.

Hozzátették: elsőként és kiemelten foglalkoznak a Népszabadság újraindításának lehetőségével, és e tárgyban a döntést mielőbb meghozzák.

Korábban a 444 azt írta, hogy az Opimus Press Zrt. anyacége, az Opimus Group Nyrt. a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash nevű brókercég tulajdonosainak egykori ernyőcége, ez alá terelték a hasznot hozó vállalkozásaikat. A Buda-Cash botrány után új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, köztük Csík Zoltán egykori rendőrségi nyomozó, akinek felbukkanása többször jelezte már előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését. Ő több Mészáros-érdekeltségben is vezető pozíciót tölt be.

Liszkay a házban

A feltételezések szerint azért volt szükség a Népszabadság hirtelen megszüntetésére, hogy az azzal járó botrány ne az új tulajdonost terhelje. Egyes értesülések szerint az is felmerült, hogy a Népszabadságot a kormánypárti Magyar Idők szerkesztőségének egy részével indítanák újra.

Az eladó, a Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségébe tartozó Vienna Capital Partners is adott ki közleményt, ők azt írták, hogy a Népszabadság megszüntetése „egyszer sem merült fel reális opcióként”, a lap felfüggesztése kapcsán pedig „félrevezető és rosszhiszemű híresztelések” láttak napvilágot. Azt írták, a számos vevőjelölt közül azért döntöttek az Optimus Press mellett, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a Népszabadság újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni.

Az Index arról ír, hogy a Mediaworks igazgatóságába már be is választották Liszkay Gábort, a Magyar Idők felelős kiadóját. Liszkay a Magyar Nemzet főszerkesztője volt, amikor a lap még lojális volt a Fideszhez. A Népszabadság felfüggesztett szerkesztősége által működtetett Facebook-oldalon azt írják, az igazgatóságba Lóczi János, a Magyar Idők kiadóigazgatója is bekerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik