Média
A DIGI műholdas antennája MTI Fotó: Balaton József

10 és 21 százalékos áremelés a DIGI-nél a TV2 és az RTL Klub új díja miatt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 10. 03. 17:28

A jelek szerint megállapodott az egyik legnagyobb kábeles és műholdas szolgáltató, a DIGI az RTL Klub és a TV2 új műsordíjáról. Ez azzal jár, hogy a DIGI, mely évek óta nem emelte árait, most ezt mégis megteszi.
Korábban a témában:

Létrejött a megállapodás a DIGI és az RTL Klub, illetve a TV2 között, ennek következményeként pedig már novembertől 300 forinttal növeli árait a kábel- és műholdas szolgáltató – derül ki a társaság honlapján reklamáló előfizetőknek adott hivatalos válaszok alapján, valamint a dtvnews.hu is hasonló értesülésről számolt be.

Ez azt jelenti, hogy a nehezebb anyagi helyzetben lévőeket célzó DIGI Mini csomag előfizetőinek 1.700 forintot kell majd fizetnie. Ez több mint 21 százalékos áremelés. A DIGI csomag eddigi 3.000 Ft-os havidíja pedig 10 százalékkal ugrik meg: a jövőben 3.300 Ft-ot kell majd fizetni a televíziós csomagért.

Mivel az ügyben DIGI-előfizetőként nem kaptunk előzetesen információt áremelésről, a szerződéses feltételek várható megváltozásáról, korábban pedig többször is hiába kértünk információt a romániai gyökerekkel rendelkező cégtől újságíróként – nem kívántak nyilatkozni a műsordíjak ügyében -, ezért most ismét megkerestük a DIGI sajtókapcsolatokért is felelős munkatársát. Kállai Annamáriától többek között azt kérdeztük, hogy helytállóak-e az áremelésre és annak novemberi életbelépésére vonatkozó információk, illetve ha igen, akkor erről miért nem tájékoztatták előzetesen előfizetőiket. Kérdeztük azt is, hogy a műsordíj kapcsán született megállapodással függ-e össze, hogy nemrégiben az Andy Vajna TV2-csoportjához tartozó Mozi+ filmcsatorna is megjelent a szolgáltató kínálatában.

Az ügyfelek nem tudnak a változásról, a DIGI szerint viszont ők szabályosan tájékoztatást adtak

A DIGI a fenti cikkünk megjelenését követő napon, október 4-én végül feltett a honlapjára egy közleményt, amiből kiderül, hogy novembertől tényleg árat emel. Ebből a közleményből szerezhetnek tudomást az ügyfelek arról is, hogy már október elsején is megváltoztak a cég Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF).

Kállai Annamáriától is választ kaptunk végül: a nekünk megküldött válaszban a sajtókapcsolati munkatárs azt állítja, hogy a DIGI Kft. a 2003 évi C törvény 132 § (4) bekezdésesében meghatározottak szerint eleget tett ügyfelei és a közvélemény tájékoztatási és értesítési kötelezettségének. Levelében leszögezi, hogy a meglévő ügyfeleik a számlalevél mellékletében is kapnak részletes tájékoztatást az őket érintő változásokról és az ehhez kapcsolódó jogosultságaikról. A változásokat is tartalmazó ÁSZF pedig szeptember 30-tól elérhető volt a weboldalukon.

Több ügyféltől érkező visszajelzésünk és személyes tapasztalataink azonban némi ellentmondást mutatnak Kállai szavaihoz képest. E sorok szerzője például – aki szintén rendelkezik DIGI előfizetéssel – csak október 5-én kapott értesítést az áremelésről és a megváltozott ÁSZF-ekről egy e-mailben megküldött e-számla mellékleteként, pedig egyébként érvényes regisztrációja van a DIGI hírlevelére. Az október elsejétől érvényes ÁSZF egyébként itt, a novemberi elsejétől érvényes ÁSZF pedig itt található meg.

További érdekesség, hogy a társaság honlapján még most is 3000 Ft-ért hirdetik a műholdas tévészolgáltatást, ahogyan az az alábbi képernyőmentésen is látszik.

Még most is 3000 Ft-ért hirdetik a szolgáltatást
Még most is 3000 Ft-ért hirdetik a műholdas tévészolgáltatást

A hűségidősök egy darabig még megússzák a rezsinövekedést

Van viszont egy jó hír is: aki hűségidős (határozott idejű) szerződéssel rendelkezik, annak egyelőre nem kell többet fizetnie, mivel a cég nem tudja áthárítani a műsordíj összegét.

“A határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleinket a díjemelés a határozott idő végéig nem érinti”

– írja a műsorterjesztő cég a közleményében.

Az új műsordíjat szinte minden szolgáltató áthárítja

A mostani fejlemény egyébként azért is érdekes, mert a DIGI évek óta nem emelte árait az erős tévépiaci verseny miatt, még akkor sem, amikor a cég adó- és egyéb terhei megnőttek. Ilyen esetben is legfeljebb csak annyit tettek, hogy olcsóbb csatornákkal váltották fel a kínálatukban korábban meglévő, drágábban elérhető csatornákat, mivel kínosan ügyeltek rá, hogy valahogy elkerüljék a tévénézők rezsijének növekedését. A DIGI azonban most nem az egyetlen műsorterjesztő cég, amely árat emel, így még mindig olcsók tudnak maradni a többi piactársukhoz képest.

Korábban az Invitel, a UPC Magyarország és a UPC Direct is áremelést jelentett be a TV2 és az RTL Klub által idén nyáron bevezetett műsordíj miatt. Az Invitel 362 Ft-tal, a UPC Magyarország 370 Ft-tal,  a UPC Direct 380 Ft-tal emeli meg az árait. A nagy kábelszolgáltatók közül arról egyelőre nincs információ, hogy a Magyar Telekom mikor köt megállapodást az RTL és a TV2 műsordíja ügyében, a cégnél ugyanis kitérő válasszal hárították el a hivatalos megkereséseinket. Várható azonban, hogy előbb-utóbb a magentások havidíja is nőni fog.

Az idén tavasszal megjelent kormányrendelet által lehetővé tett műsordíjból fakadóan a két tévétársaság egyébként korábbi becsléseink szerint legalább 5-5 milliárd forint extra bevételre számíthat majd évente, de az összeg ennél akár magasabb is lehet, attól függően, hogy milyen megállapodásokat kötnek a műsorterjesztőkkel.

Néhány napja egyébként Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese jogi eljárást is kilátásba helyezett azokkal a műsorterjesztő cégekkel szemben, amelyek nem kötnek megállapodást a tévétársasággal az új műsordíj kapcsán, és engedély nélkül továbbítják az RTL Klub adását a nézőknek.

(Kiemelt kép: a DIGI műholdas antennája.  MTI fotó – archív: Balaton József)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.