Média

A műholdas tévé is megdrágul az RTL és a TV2 új díja miatt

Az RTL Magyarország vezérlője MTI Fotó: Máthé Zoltán
Az RTL Magyarország vezérlője MTI Fotó: Máthé Zoltán
Megállapodott a UPC Direct műholdas műsorterjesztő céggel az RTL Magyarország és a TV2, így végre kiderült, mennyivel kell többet fizetniük az ügyfeleknek.

A UPC Direct és az RTL, illetve a TV2 között létrejött egyezség alapján a műholdas szolgáltató előfizetőinek 380 forintot kell majd fizetnie a két kereskedelmi csatorna műsoráért. A műholdas szolgáltató az összeget októbertől kezdi el behajtani a UPC Direct ügyfelein, akiknek a szokásos havidíja tehát ennyivel emelkedik majd. Jó hír viszont, hogy a hűségnyilatkozattal rendelkező előfizetők azokat az árakat fizetik továbbra is, amelyek a szerződéskötésük aláírásakor voltak érvényben, így ők nem fizetnek többet októbertől kezdődően sem. 

Egyébként a cég egyidejűleg arról is szerződést írt alá az RTL Magyarországgal, hogy egy, az RTL-hez köthető új csatornával is bővíti kínálatát.

Az RTL Magyarország és a TV2 Média Csoport az idén júliustól hatályos ÁSZF-jeik alapján eredetileg együttesen a fent említett összeg dupláját követelték volna a nézőkön.  A műsorterjesztő cégek azonban, ha gyorsan egyezséget kötöttek a műsorszolgáltatókkal, akkor így akár a felére is le tudták alkudni az összeget – ezt úgynevezett early bird kedvezménynek hívják -, így jött ki végül a UPC Direct esetében a 380 Ft/hó összegű áremelés. Néhány forint híján ezzel azonos mértékben drágít az Invitel és a UPC Magyarország is. (Azt, hogy a többi szolgáltató, például a Magyar Telekom előfizetőinek mennyivel kell többet fizetnie, egyelőre nem tudni.)

A műsordíj vagy programdíj évente több milliárd forint extra bevételhez juttatja a két tévétársaságot, amelyek egy idén tavasszal hatályba lépett kormányrendelet alapján kérhetnek műsordíjat. A műsordíj érdekessége, hogy azt az állami műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária előfizetőinek nem kell megfizetnie, vagyis a MinDig TV nevű földfelszíni (tető-, illetve szobaantennás) digitális tévészolgáltatás nézői változatlan feltételekkel foghatják a két kereskedelmi televíziót.

A műsordíjat a kábelszolgáltató-cégeket tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség először az NMHH-nál, majd a Médiatanácsnál kifogásolta meg. Jelenleg még nem tudni, hogyan dönt a grémium az ügyben, de a Szövetségnél nem tartanak kizártnak akár bírósági pert sem az ügyben. Küzdelmeikről itt és itt olvashat bővebben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

(Kiemelt kép: az RTL Magyarország vezérlője. MTI Fotó – archív: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik