Média

A DIGI is elkezdte sugározni a köztévé legújabb csatornáját

Az M5 kísérleti adása
Az M5 kísérleti adása

Az M5 csatorna elérhetőségei

Kábelen: mind SD, mind HD minőségben a 135,50 MHz frekvencián. Műholdon: SD minőségben a 11900 MHz frekvencián, valamint HD minőségben a 11843 MHz frekvencián.

Bár az M5 csatorna hivatalos műsora csak augusztus 6-án, most szombaton kezdődik, de a DIGI előfizetői már most láthatják, hogy valami készülődik a 90 milliárd forintnyi adóforintból fenntartott intézményben, a Kunigunda útján. A képernyőn villogó oÓÖöüÜ feliratokkal, és számokkal, próbaadás üzenettel és az új tévéadó csatornaazonosító logójával találkozhatnak, miközben különböző műsorajánlók mennek. (Néha az M1 kínai nyelvű híradóját is promózzák az M5-ön jelenleg. A kínai karakterek és a magyar oÓÖöüÜ különösen bizarrnak tűnik egyszerre a képernyőn.)

Bekerült ugyanis a DIGI műsorkínálatába a közmédia legújabb tévécsatornája, az M5, amely egyébként nevével ellentétben nem az ötödik, hanem a hetedik közmédia által fenntartott tévéadó, hiszen a Duna és a Duna World csatornákat nem számozzák be, ahogyan az M1, az M2, az M3, M4 és immáron M5 csatornát.

A DIGI kábeles előfizetői az új M5 csatornát SD és HD változatban a 135,50 MHz-es frekvencián érhetik el országosan. Ha ez netán nem így lenne, akkor szükséges lehet manuálisan frissíteni a csatornalistát a készüléken egy távirányító segítségével. A DIGI műholdas előfizetői SD változatban a 12073 MHz-es vertikális frekvencián, HD-ban pedig a 11843 MHz-en érhetik el az M5-öt.

Egyébként a közmédia tévéi úgynevezett must-carry, azaz kötelezően továbbítandó csatornának minősülnek jogszabályilag, így egyetlen szolgáltató sem teheti meg, hogy kihagyja azokat a kínálatából. Akkor sem, ha amúgy az adott szolgáltató rendszerein egyébként már nem lenne kapacitás. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a szolgáltató valamelyik csatornát inkább kiveszi. Így történt ez nemrégiben például az állami Antenna Hungáriával is, amely úgy csinált helyet a rendszerein, hogy inkább kivette az Euronews EU-s hírcsatornát és a Vintage Tv-t a kínálatából, amiről az Euronews magyarországi igazgatója korábban a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta:

folytatódik az állami csatornák kikerülhetetlenné tétele.

A jogalkotó, a fideszes többségű Országgyűlés korábban egyébként azt is megszavazta, hogy  a köztévé csatornáit a távirányító legelső csatornáin kell elérhetővé tenni alapesetben, így az új csatorna elindulása miatt, aki kereskedelmi tévét szeretne nézni, a DIGI-nél mostantól a 8. helyen találja a néhány éve még a távirányítók előkelő harmadik helyén lévő RTL Klubot, 9. helyen pedig a TV2-t. Kivéve persze, ha az előfizető nem választ magának más beállítást.

Az induló M5 csatornán eleinte az olimpiát közvetítik majd. A későbbiekben oktató jellegű műsorok lesznek láthatók.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik