Média

Ingyenes HD-csatornával bővül a MinDig TV kínálata, de az Euronewstól is búcsút kell venni

Az újonnan induló közszolgálati M5 csatorna nagy felbontású (HD) változatával bővül az Antenna Hungária digitális földfelszíni tévészolgáltatása, a MinDig TV. Kikerül viszont az európai uniós hírcsatorna, az Euronews a kínálatból, és a Vintage TV-t sem sugározzák tovább, hogy legyen kapacitás a törvényileg kötelezően továbbítandó (úgynevezett must-carry) M5 csatornának, illetve Andy Vajna új mozitévéjének.

Augusztus elsejétől már öt ingyenesen elérhető tévécsatorna lesz fogható HD-minőségben az Antenna Hungária által működtetett MinDig TV digitális földfelszíni tévészolgáltatás keretében, miután az M5 HD-vel bővül a csatornaportfólió. Az M5 HD program tesztsugárzása egyébként már holnap elindul.  A csatorna az egész országban elérhető lesz, méghozzá a “C” jelű multiplexen, az 5. programhelyen – derül ki az Antenna Hungáriától kapott tájékoztatásból.

Olimpia, Paralimpia, aztán Bartók televízió – ezt nyújtja majd az M5

A közmédia tervei szerint az M5 HD csatorna az indulását követően az M4 Sport mellett az olimpiával párhuzamosan egyéb sportesemények, illetve egyidejű magyar olimpiai események esetén biztosítja azok otthoni, egyidejű követehetőségét.  Az Olimpia után az M5-ön lesz látható a teljes Paralimpia is. Szeptember végétől az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatornaként működik tovább, napközben főként ismeretterjesztő és oktatási műsorokkal, majd este főműsoridőben “a magyar, és az európai magaskultúra nagyköveteként” Bartók televízióként.

Az állami kézben lévő műsorszóró cég azt is bejelentette, hogy augusztus elsejétől megváltozik a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások keretében fogható programok elérhetősége.

Műsorkiesés lesz az átrendezések miatt

Augusztus elsejét követően egyes programok a korábbiaktól eltérő multiplexekre kerülnek, illetve kikerülnek a kínálatból. Az európai uniós támogatással működő Euronews hírcsatorna élő műsora kikerül a választékból, az csak a MinDig TV Applikációban lesz elérhető, valamint bekerül az ingyenesen elérhető MinDig TV Plusz (HbbTV) kínálatába. A MinDig TV Extra szolgáltatást illetően az Alapcsomagban eddig megtalálható Vintage TV helyett Andy Vajna új csatornája, a Mozi+ lesz elérhető. A Viasat History csatorna a Családi csomagból a Világjáró kiegészítő csomagba kerül át, a Viasat Explore csatorna pedig kikerül a Világjáró csomagból. Ezenkívül a Filmbox Family és a Filmbox Prémium csatornákat tartalmazó Filmbox Pak kiegészítő csomag beolvad az Aktív+ kiegészítő csomagba, az összevont kínálatból pedig kikerül a Filmbox Family csatorna.

A programátrendezések miatt július 15-én rövid, maximum 5 perces műsorkiesés várható. Augusztus 1-jén reggel 9 és 11 óra között között csatornánként eltérő időpontban ugyancsak rövid, maximum 5 perces műsorkiesésre kell készülni. Ez az összes telephelyet és szinte az összes kisugárzott tévécsatornát érinti – közölte az Antenna Hungária. Abban az esetben, ha a felhasználó 11:00 óra után nem látja az M5 HD vagy bármely más csatornát a programlistában, egy automatikus újrahangolást kell elvégezni a dekóderen vagy a beépített DVB-T tunerrel rendelkező tévékészüléken – tették hozzá.

FRISSÍTÉS: Megkérdeztük az Euronews televízió magyarországi igazgatóját is, mit szólnak a fejleményhez. Kert Attila véleményét itt olvashatja.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik