Média

Az Origo új tulaja a Figyelőre is szemet vetett

Figyelő
Figyelő
A VS.hu-t működtető, és nemrégiben az Origo Media-t is felvásárló New Wave Media szívesen megvenné a Figyelőt - erősítette meg Száraz István. A Figyelő kiadója viszont felszámolás alatt van, és a tulajdonosok között is évek óta húzódó jogvita van.

A 444.hu szerint a New Wave Media (NWM) és a mögötte lévő tulajdonosi kör szívesen megvenné a Figyelő című hetilapot. Ezt az információt a portálnak Száraz István, az NWM vezetője is megerősítette.

Száraz a Figyelő kapcsán most azt mondta a portálnak, zajlanak tárgyalások a hetilap, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó kiadványok megszerzéséért egy erre szakosodott közvetítő cégen keresztül. Száraz hangsúlyozta, hogy a New Wave nagy értékként tekint a Figyelő újságírói és szerkesztői által végzett szakmai munkára, és ha létrejön a felvásárlás, mindent elkövetnek majd, hogy megőrizzék a szerkesztőség integritását.

Ismert: a 2014-es alapítású, 3 millió forint alaptőkéjű NWM tavaly decemberben már megvette az Origo Media Zrt.-t is 13,2 millió euróért (hozzávetőleg 4,2 milliárd forintért) a Magyar Telekomtól.

Az Origo-t a kkv annak ellenére tudta megvenni, hogy a 2014-es tört üzleti évben a cégbíróságnak benyújtott eredménykimutatás alapján mindössze 6 millió forint mérleg szerinti eredményt tudott elérni, vagyis az óriási léptékű tranzakcióhoz önmagában kevés tőkéje lett volna, de szerencséjükre éppen hitelhez jutottak a Matolcsy György vezette jegybank által szanált állami banktól, az MKB-tól, így aztán már volt pénzük arra, hogy kiüssék a többi versenyzőt az Origo felvásárlása elleni tenderben. Az NWM legnagyobb tulajdonosa egyébként egy csehországi vállalkozás, a BAWACO INVEST S. R. O. Ezt a cseh céget Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, a 11 milliárd forint körüli becsült magánvagyonnal rendelkező Szemerey Tamásnak a vállalkozásaként emlegetik a sajtóban. A New Wave Media másik tulajdonosa a We Love Budapestet is alapító Száraz István, aki a Drycom Informatikai Tanácsadó Kft. nevű cégén keresztül szállt be annak idején a VS.hu-t működtető vállalkozásba.

Zajlik a felszámolás, és a tulajdonosok közötti jogvita se zárult le

Egyébként a Figyelő ügyeire rálátó vezető munkatársak nekünk változatlanul azt mondják, hogy egyelőre zajlik a Figyelő kiadója ellen indult felszámolási eljárás, így legfeljebb annak lezárulta után lehetséges csak bármilyen érdemi fejlemény a felvásárlások ügyében.

Az NWM-en kívül amúgy lennének más érdeklődők is a közel 60 éves múltú hetilapra. A 444.hu Garancsi Istvánt, a miniszterelnökkel jó kapcsolatban lévő üzletembert és a Századvéget is emlegeti. Korábban pedig, amikor az Opten cégfigyelő stratégiai igazgatója és egy társa létrehozott Figyelő Centrál Kft. néven egy vállalkozást, a hvg.hu ezt a céget hozta hírbe mint lehetséges vevőt. Ez utóbbi kft. egyébként nevével ellentétben nem kapcsolódik a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoporthoz, a Central-Fund és a Centrál Csoport egyéb cégeihez, tulajdonosi köréhez, a kft. tulajdonosa két magánszemély, Szincsák Anita és dr. Csorbai Hajnalka. Róluk az általunk megkérdezett, a médiapiacra rálátással bíró szakemberek még sohasem hallottak, nekünk viszont korábban sikerült kapcsolatba lépnünk dr. Csorbai Hajnalkával, aki mindössze annyit mondott, hogy sokan keresik a Figyelő kapcsán kérdéssel, de nem kívánt nyilatkozni, így azt sem árulta el, hogy egyáltalán van-e bármilyen szándékuk a Figyelővel, vagy valójában inkább cégfigyelésre utal a cégnév. Ez utóbbi Csorbai optenes, stratégiai igazgatói pozíciója miatt közel sem lenne meglepő fejlemény.

Kacifántos lenne megkerülni a felszámolást és a jogvitát

A jelenleg körülbelül heti 7,5-8 ezer példányban fogyó Figyelő kiadója egy elszámolási vitából adódóan került felszámolási eljárás alá, amit vevőként csak kacifántosan lehet megkerülni, és kérdés, hogy megéri-e. Figyelős forrásaink szerint valóban érkeztek megkeresések a kiadóhoz a lap vagy akár az egész kiadó megvásárlására, de a felszámolási eljárásnak törvényben meghatározott menetrendje van, amit figyelembe kell venni. A felszámolónak össze kell gyűjtenie a követeléseket és a tartozásokat, megállapodást kell kötnie a hitelezőkkel, és bekapcsolódik a folyamatba az adóhatóság is, majd a bíróság tudja a cég megszüntetését vagy normál működésbe történő visszahelyezését elrendelni, ha a tartozásokat a cég kiegyenlítette. (Hogy a felszámolási eljárás mikorra érhet véget, azzal kapcsolatban hivatalosat nem tudni, de a 444.hu arra számít, hogy talán legkésőbb május végére ez megtörténhet.)

Eközben a Figyelő kisebbségi és többségi tulajdonosai évek óta perben és haragban vannak egymással, a Patika Egészségpénztáras dr. Lukács Marianna és Varga Miklós jogvitája ügyében még elsőfokú bírósági döntés sincs, vagyis akár több évig is folytatódhat a háború. Többek között egyébként a tulajdonosok közötti vita is vezetett el oda, hogy egy mindössze 2 millió forint nagyságrendű szállítói számlát egy informatikai beszállítójuknak csak késve fizettek ki, amikorra viszont már beérkezett a felszámolási igény a bírósághoz, vagyis már nem lehetett elkerülni a felszámolóbiztos érkezését. (A bíróság 2015 novemberében adott helyt annak a még 2013-ban benyújtott felszámolási igénynek, amelyet a többek között a Figyelőt, valamint az IPM-et, a Családi Lapot és több más médiaterméket is kiadó Mediacity Kft. ellen nyújtott be a cég egyik beszállítója.)

Tehát a felszámolási eljárás miatt hiába lennének egyáltalán vevőjelöltek a cég termékére, jelenleg nincs vásárlási-eladási helyzet, mert ha az eljárás után a bíróság visszaállítja a cég normál működését, a tulajdonosok közötti pernek még akkor sincs vége, és ki tudja, hogy egy esetleges fellebbezés esetén hány évig húzódhat még a Lukács Marianna és Varga Miklós közötti vitás helyzet, ami olyannyira elharapózott, hogy büntetőeljárás is lett belőle. Kérdés, hogy ilyen bizonytalan, pereskedős helyzetben hogyan szállhat be új tulajdonos. (A helyzet némiképp a TV2-nél lévő szituációra emlékeztet.)  Azt persze egy esetleges vevőjelölt elvben megtehetné akár már a felszámolás alatt is, hogy nem magában a Mediacityben szerez közvetlen tulajdonrészt, hanem például Varga Miklós kft.-jében, a Hologram V.M. Kft.-ben (azaz a Mediacity anyavállalatában), de a vevő számára még ez a megoldás is bőven hordoz magában kockázatot a tulajdonosi vita miatt.

A 24.hu korábban kereste a Mediacity többségi tulajdonosát, Varga Miklóst, hogy megtudjuk, szándékában állna-e eladni a vállalkozását, a Mediacityt, vagy akár az anyavállalatát, a Hologram V.M-et, illetve tud-e esetleg ilyen szándékról a kisebbségi tulajdonos oldaláról. Varga Miklós titkárságán többszöri próbálkozásaink alkalmával visszahívást ígértek, de végül azt közölték, hogy Varga Miklós nem kíván nyilatkozni.

Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője kérdésünkre korábban egyébként azt mondta, biztos benne, hogy a lap talpon fog maradni, semmilyen veszély a hetilap megjelenését nem fenyegeti. Hozzátette: a helyzet ugyan összetett, de a folyamatban lévő eljárás ellenére a hetilapot változatlanul magas színvonalon állítják elő, és biztos a lap hosszú távú fennmaradásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik