Média

Központilag mondták le a Magyar Nemzetet

Magyar Nemzet (Array)
Magyar Nemzet (Array)
Az Országgyűlés Hivatala szerint azért az informatív és mértékadó napilapok ezután is a hivatali egységek rendelkezésére állnak.

Az Országgyűlés Hivatala a Magyar Nemzet központi előfizetését mondta le január elsejével – tudta meg az Origo, mely annak kapcsán kereste meg a parlamenti sajtóirodát, hogy a múlt héten megírta a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet, hogy a napilapot nem rendelhetik meg a parlamenti alelnökök és bizottsági elnökök idén az Országgyűlés Hivatalának keretéből.

A portál most azt a választ kapta az Országgyűlés Hivatalától, hogy a Magyar Nemzet központi előfizetését mondták le idén január elsejével. Hozzátették, hogy az informatív és mértékadó napilapok ezután is a hivatali egységek rendelkezésére állnak, emellett a frakciók továbbra is maguk döntenek arról, hogy mely sajtótermékeket kívánják megrendelni.

Egyébként a Magyar Nemzet is kereste a szerintük hátrányos megkülönböztetés miatt a múlt heti cikk megjelenése előtt az Országgyűlés sajtóosztályát, de ők nem kaptak választ a lapzártáig.

A sajtóosztály most mellékelt egy táblázatot az Origo-nak. Ez tartalmazza az Országgyűlés Hivatalának és a parlamenti frakcióknak a jelenlegi folyóirat-előfizetéseit a példányszámmal kiegészítve. Ebből kiderült, a Magyar Nemzetből 22 előfizetés van érvényben. A napilapok közül a legtöbbet Népszabadságból rendelnek, szám szerint 36-ot, míg a kormánypárti Magyar Időkből és Magyar Hírlapból 26-26-ot. A Népszavából és a Blikkből is 14 példány jár, míg a Borsból 11. A hetilapok közül a legtöbb példány a Heti Válaszból jár: 36 példány, majd a sorban a HVG következik 32-vel. A Magyar Demokratából és a Magyar Narancsból egyaránt 14-14 darab jár.

Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a tiltásról mindössze utólag kapott egy „semmitmondó, informális tájékoztatást”. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke is azt mondta, hogy titkársága nem tud rendelni a Magyar Nemzetből, és ugyanezt mondta a jobbikos Dúró Dóra, a kulturális bizottság vezetője is.

Tavaly Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke ellenzéki orgánumnak nevezte a miniszterelnökkel korábban baráti szálakat ápoló, 2010 és 2014 között közbeszerzések tucatjait elnyerő Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetet, valamint a Hír TV-t és a Lánchíd Rádiót. Ezt követően a kormánypártok lényegében bojkottot hirdettek ezen orgánumok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik