Light

Nestroy-díjra jelölték Alföldi Róbertet

Ausztria legnevesebb színházi elismerését kaphatja meg a magyar rendező.

A legjobb osztrák állami színházi előadás kategóriában kapott jelölést az Alföldi Róbert rendezte Anyám, Kleopátra (Meine Mutter, Kleopatra) című előadás.

A St. Pölten-i Landestheater Niederösterreich színházban 2014 márciusában bemutatott produkció Bartis Attila Nyugalom című regényének színházi adaptációja, amelynek főszerepében Julia von Sellt láthatta a közönség. Ausztria legtekintélyesebb színházi szakmai elismerését, amelyet 2000 óta 12 különböző kategóriában osztanak ki, Johann Nepomuk Nestroy osztrák drámaíróról és színészről nevezték el.

Az adott kategóriában az előadás rendezője kapja a jelölést, illetve a díjat. A Nestroy-díj különös jelentőségét komoly szakmai háttere adja: a színikritikusokból álló előzsűri kategóriánként három-három előadást vagy alkotót nominál, s közülük a több mint háromszáz színészből, rendezőből, dramaturgból, színházi szakemberből álló úgynevezett Akadémia választja ki a kitüntetettet. A díj nyerteseinek elismerését idén november 14-én, a Wiener Stadthalléban, egy gálaműsor keretében adják át.

Fotó: Pál Anna

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik