Kultúra

Alföldi nem megy vissza kivégzése helyszínére

Ha csak egyféleképp lehet „jól gondolkodni”, az agresszió. Ha a hatalom agresszíven viszonyul polgáraihoz, az diktatúra – mondta a rendező az Origónak adott interjúban.

Egy értelmiségi azzal szolgálja a hazáját, ha felelősen elmondja, hogy mit gondol a világról és nem foglalkozik a lehetséges következményekkel, a hazaszeretet lényege pedig, hogy tisztességesen és becsületesen végezzük a dolgunkat még akkor is, ha az nem kifizetődő – vallja a Nemzeti Színház volt igazgatója.

Alföldi Róbert úgy látja, hogy a mostani politikai helyzetben hangosan kell ordítani, mert ami ellen ordítani kell, az sem használ finom eszközöket. A többség, melyre a mostani hatalom hivatkozik, azokból áll, akik azt gondolják, hogy jobb, ha csendben maradnak, mert megüthetik a bokájukat – véli Alföldi. Az ő számukra kell világosan megfogalmazni, hogy abból sokkal nagyobb baj lesz, ha félnek – tette hozzá.

A rendező az interjúban azt is elmondta, hogy abból, hogy a kormány másodszor is kétharmadot kapott, az is következhet, hogy ő van kisebbségben a véleményével és az ország tényleg ezt az irányt akarja, de ezt nem nagyon akarja elhinni. Ha az ország békében, kevésbé agresszíven és szorongás nélkül akar létezni, akkor annak nem az az útja, hogy megmondják, mit lehet gondolni és csinálni, hanem az, hogy felelősséget vállalunk magunkért és egymásért. Ma sem a jobb, sem a baloldalon nem vállalja senki a felelősséget a szavaiért és tetteiért – véli Alföldi.

A Nemzeti Színház volt igazgatója azt is elmondta: ha utóda, Vidnyánszky Attila rendezni hívná, nem menne. Ha nem próbálták volna meg hitelteleníteni és pocskondiázni az ő öt évét, ha nem veszik le azonnal a repertoárról az általa színpadra állított harminc előadást, akkor talán más lenne a helyzet, de a kivégzése helyszínére nem megy vissza – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik