Light

Nem mond le a malacos iszapbirkózásról a templom

Ismerős ellentét: az állatvédők szerint kegyetlenség, a helyiek szerint mókás hagyomány.

Már negyvennégy év vonzza az Egyesült Államok távoli pontjairól is a turistákat egy wisconsini kisváros, Stephenville nyári fesztiválja. A St. Patrick templom rendezvényének a szokásos, családi programok mellett van egy nagy attrakciója, mondhatni fénypontja, amikor a jelentkezők egy sáros karámban igyekeznek elkapni egy disznót. Az nyer, aki elég erős, és ügyes hozzá, hogy az állatot 45 másodperc alatt felrakja egy hordó tetejére.

A disznónak nyilvánvalóan nincsen sok öröme a játékban: fél, visít, és menekül, de nehéz arról objektív képet festeni, hogy valójában mennyire szenved. Néhányan embertelennek, és kegyetlennek tartják a játékot, ám a város, és a templom vezetése úgy döntött, nem veszi őket figyelembe, demonstráció ide-vagy oda.

„Az egyházközösség piknikjének ez a fő látványossága: ha ez nem lenne, az emberek nem jönnének a környékre sem” – magyarázta a Fox 11 híradójának Bruce Learman az egyik szervező.

A látogatókra márpedig szükség van: a malacbirkózással minden évben átlag 3000 dollárt gyűjt a gyülekezet. A tüntetők szerint azonban sem ez, sem a hagyomány nem elég indok arra, ami szerintük állatkínzás. A karám körül ácsorgó helyiek, és turisták szerint viszont ártatlan szórakozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik