Light

Elbúcsúzott hivatalától az ötéves polgármester

Két ciklus kitöltése után győzték le a „választáson”, utódja egy 16 éves jelölt lett.

Az idén ötödik életévét taposó Robert “Bobby” Tufts, a világ legfiatalabb polgármestere elveszítette a „választást”, így két ciklus kitöltése után átadja a minnesotai Dorset első emberének bársonyszékét tizenhat éves utódjának, Eric Muellernek. Illetve dehogy, hiszen a magát csak „A világ étterem fővárosaként” aposztrofáló kistelepülésnek nemhogy bársonyszéke, de még városházája sincs.

 Az ifjú városvezető elsőszámú kedvence a fagylalt

Az Egyesült Államok északi részén fekvő, főként turizmusból élő minitelepülés polgárai nem veszik túl komolyan a politikát. Közigazgatásilag valójában nem is önállóak, a Hubbard megyei Henrietta városközösséghez tartoznak. Ettől függetlenül joguk van saját polgármestert választani, ami minden évben meg is tesznek: egy dobozban összegyűjtik azok nevét, akik be szeretnék tölteni a tisztséget, s akiét kihúzzák, egy éven át az lesz a polgármester, függetlenül a korától. A pénz persze itt is beleszól a politikába: mindenki annyi nevet tehet a dobozba, ahány egydollárost hajlandó áldozni jelöltje támogatására. A bevételt aztán a város legnagyobb nevezetességének számító „Dorset Íze” című fesztivál szervezési költségeire fordítják.

Bobbyt három évesen választották meg először, majd egy évvel később ismét nyert. „Jó móka volt, de ideje volt továbbadni a tisztséget” – idézi a Fox News az ifjú expolgármester AP hírügynökségnek adott interjúját. „Remélem az öcsém is lehet majd polgármester, ő most két éves” – mondta a riporternek Bobby. Az ifjú városvezető egyébként méltán büszke a hivatali ideje alatt elért eredményekre. Elsősorban arra, hogy az irányításával jelentős összeget sikerült gyűjteni a szegények lakhatási problémáin segítő Ronald McDonald Housing Charities számára, és a javaslatára, ezen túl fagylalt kerül a fesztivál ételpiramisának tetejére. Az új polgármester, Eric Muller azt mondta, hogy bizonyos értelemben az elődje inspirálta: akkor döntött úgy, hogy indul a polgármesteri posztért, amikor öt adagot evett meg egy ültő helyében a fagyiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik