Kultúra

Só, liszt, hús, cukor: a megújult Filézőből minden kiderül, amit legalapvetőbb ételeinkről tudni érdemes

A Filéző podcast új, tematikus évadában mindennapi konyhai alapanyagokat járunk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal.

Mennyit sózhatunk, ha egészségesek akarunk maradni? Tényleg Napóleon szabadította ránk a cukor tömegtermelését? És találhat-e kihívást egy Michelin-csillagos séf a zsíros kenyér elkészítésében?

Többek között ilyen kérdésekre is keressük a választ a Filézőben, a 24.hu megújult formátumban visszatérő gasztronómiai podcastjában. A lényeg persze nem változik: továbbra is a főzéssel, a tányérra kerülő ételekkel, illetve a táplálkozáshoz kapcsolódó szokásokkal és hiedelmekkel foglalkozunk. Ám a hétről hétre cserélődő vendégek helyett, ezúttal állandó szakértőket hívunk segítségül, hogy új oldalairól mutathassuk meg mindennapi ételeinket. A mostani évad hat epizódjában hat alapvető konyhai alapanyagot járunk majd körül, amelyekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden fontosat tudunk róluk. Ezek a következők:

  • Liszt
  • Olaj/zsír
  • Hús
  • Krumpli
  • Cukor

Először Saly Noémival, gasztrotörténeti szempontból járjuk körbe, hogy az egyes ételeknek miként változott a megítélésük, értékük és mindennapi használatuk az idők során, majd Tóth Szilárddal, a Salt étterem séfjével beszélgetünk arról, mit lehet belőlük kihozni a konyhában (akár egy Michelin-csillagos étteremben, akár otthon), végül pedig Szabó Adrienn dietetikussal vesszük át, mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról élettani szempontból.

Az új évad november 23-án, szombaton indul, és onnantól kezdve hat szombaton át érkeznek az újabb részek. Ezeket egyelőre a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatják meg, akiket a podcasthoz kapcsolódó téli élő eseményről is elsőként értesítünk majd.

A műsor korábbi epizódjait itt lehet meghallgatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik